Schlager mit Heino, kerstconcerten, rennende kerstmannen, volop wintersfeer maar ook kunst en theater: dit zijn de 10 tips voor activiteiten in de regio.

Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Muziek op zondag

Ontdek 11 december nieuw muziektalent om 15 uur bij ’Muziek op Zondag’ in Het Behouden Huis in Oudkarspel. Drie studenten van het Conservatorium Haarlem staan op het podium: Yvette & Anaïs spelen akoestische covers. Sipke (foto) maakt eigen Nederlandstalige pop-rock liedjes waarin hij de treurige, maar belangrijke momenten in het leven romantiseert. Reserveren: info@behoudenhuisoudkarspel.nl. Prijs: 6 euro.

Joske Koning

In een eerste samenwerking tussen Podium Victorie en HAL 25 is op 9 december om 20.30 uur de voorstelling ’See Your Heart As A Rhythm’ in HAL 25 te zien. Een nieuwe voorstelling van opkomend theatermaker, actrice en zangeres Joske Koning. Ze maakt ’urgente, taboedoorbrekende, integere performances’, dit keer samen met jazz- en improvisatiegitarist Jasper Stadhouders. De (grotendeels geïmproviseerde) voorstelling is een mix tussen theater en muziek over liefde.

Na afloop is er een afterparty met dj Stefnitz en Maya. Tickets: hal25.nl. Meer info: www.hollandseluchten.org

Heater Pinkham

Languit liggend luisteren naar een klassiek concert, dat is het idee achter het ligconcert. Donderdag 15 december speelt pianiste Heather Pinkham om 20.15 uur in Theater De Vest. Ze begon in de VS als singer-songwriter. Nu speelt ze in Nederland minimal music. Naast eigen werk brengt ze ’hallucinerende stukken’ van Hans Otte en Arvo Pärt. Je kunt je eigen matje, slaapzak, deken of kussen meenemen. Info: taqatheaterdevest.nl.

Wintersfeer in De Rijp

Toneel, straattheater, zang, muziek, dans en dat in de historische wintersfeer van De Rijp. Op 9, 10 en 11 december is het Midwinterfeest met zo’n tweehonderd optredens. Vrijdag start het feest met een optocht voor mensen met een beperking (16.15 uur vanaf het Wollandje). Om 18 uur is er lichtjesavond voor kinderen en om 19 uur de officiële opening door burgemeester Schouten en kinderburgemeester Miya Scheltinga. De band Poor Mans Limo sluit vrijdag af van 19.30 tot 23 uur op het Plukkersplein. Zaterdag en zondag is er markt, talloze optredens en vanaf 12 uur kinderacitiveiten. Feestelijke afsluiter is 11 december 18.30 uur op de Kleine Dam met de bekendmaking van de loterijprijzen. Programmaboekjes en loten zijn te koop voor € 5.

Face Fears & Hitchmen

Open Atelier Marina & Sabrina presenteert 9, 10 en 11 december van 13 tot 18 uur de expositie: ‘Face fears’, over dat het soms eng kan zijn om kunst te tonen die ’recht uit je ziel komt’. Één van ’Sabrina’s werken is ’You got me’, oorspronkelijk ontstaan uit een live schilderperformance in 2019. Op 11 dec. is om 14.30 en 15.30 uur live muziek van Hitchmen, een koor van dertien zangers uit Heiloo gespecialiseerd in americana. Entree gratis.

Noordhollands Dagblad/ Alkmaarsche Courant, Foto Erna Faust, HEERHUGOWAARD – Coolplein, vierde Santa Run voor het goede doel. Warming-up en start voor Kids Run, Santa Run Noordhollands Dagblad/ Foto Erna Faust/

Rennende Santa’s

Zo’n 250 deelnemers doen mee aan de Santa Run 11 december rond het Coolplein in Heerhugowaard. Kom ze aanmoedigen! Alle hardlopers zijn verkleed als kerstman en rennen een parcours van vijf of tien kilometer. Voor kinderen is er de Kids Run van 600 en 1200 meter. Opbrengst gaat naar het Noordwest Ziekenhuis om een voorlichtingsfilm voor kinderen en kankerpatiënten te realiseren, naar Stichting ’Je mag er zijn Noord-Holland’ en naar de Oekraïense bewoners van het Transferium, voor het aankleden van hun kerstfeest. Meer info: santarunheerhugowaard.nl.

Archieffoto Erna Faust

De Twintigers

De Twintigers (in 2020 opgericht) is een groep van vier schilders: Serob Darbinian, Philip Knipscheer, John Konijn en Ad Kuijper. Tot en met 31 januari exposeren zij in Galerie Klein Zwitserland in Schoorl met ongeveer tachtig schilderijen. Ieder heeft zijn eigen stijl, maar allemaal geven ze op de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten les aan zo’n driehonderd studenten. Openingstijden: wo. t/m zo van 11 tot 17 uur.

Concerten voor Kerst

Tijd voor kerstconcerten: op 9 dec. om 20 uur speelt brassband Backum Brass van Muziekvereniging Emergo en het koor Bellisimo in de Pancratiuskerk Castricum. Kaarten: emergo.org/tickets. Op 10 dec. brengt La Sferia Armoniosa om 20 uur in de Lutherse Kerk Alkmaar kerstnummers uit zeven landen en zeven eeuwen, o.a. met de Estse mezzo-sopraan Kadri Tegelmann. Info: lasfera-armoniosa.com. Het kerstconcert van Grootkoor Alkmaar is 11 dec. 14.30 u. in de Kapelkerk in Alkmaar, met 100 koorleden uit Noord-Holland. Solist is opera-en musicalzanger Henk Poort (foto). Zie: grootkoor.nl.

Schlager mit Heino

De ’populairste schlagerartiest ter wereld’ geeft een Weihnachtsfest tour en is nu op Nederlandse bodem. Heino is in Podium Victorie op 11 december om 20 uur met een kerstspecial. In de 70’s werd hij bekend met hits als ‘Blau Blüht Der Enzian’, ‘Die Schwarze Barbara’ en ‘La Montanara’. In 2013 verscheen het album ‘Mit freundlichen Grüßen’, met covers van o.a. Rammstein. Info: podiumvictorie.nl

Volwassen worden

Vijf Alkmaarse kinderen spelen de hoofdrol in de theatervoorstelling ’Mensenkinderen’ van Doris Vervuurt. De voorstelling gaat 10 december om 19.30 uur op Drechterwaard 16 in Alkmaar in première. Doris vroeg Mila, Boaz, Tristan, Fiene en Tijn om mede-maker te worden van de theatervoorstelling. Hun verhalen werden de inspiratiebron, waarbij alle aannames over hoe de wereld in elkaar zit overboord werden gegooid. Een voorstelling over volwassen worden. T/m 16 december te zien in Alkmaar. Info en tickets: hollandseluchten.nl/mensenkinderen. Meer over Doris Vervuurt: www.dorisvervuurt.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.