Het Engels van de leerlingen van Het Driespan in Enkhuizen is zo vloeiend als de chocola van Willy Wonka

© Foto Robert Gieling

© Foto Robert Gieling

© Foto Robert Gieling

Kinderen met hun gouden chocoladewikkel in de rij voor de chocoladefabriek van Willy Wonka.© Foto Robert Gieling

1 / 4
Paul Gutter
Enkhuizen

Dat ze op basisschool Het Driespan in Enkhuizen een aardig mondje over de grens spreken, is een understatement van jewelste. Inmiddels is het Engels van de leerlingen net zo vloeiend als de chocolade die door de chocoladefabriek van Willy Wonka stroomt. „Het zijn net native speakers, alsof ze nooit iets anders gesproken hebben.”

Tien jaar geleden begon Het Driespan op de locatie Klaverweid met het geven van Engels in de kleuterklassen. Spelenderwijs, aan de hand van Engelse boekjes en liedjes, kregen de kinderen de vreemde taal met de paplepel ingegoten. Toen nog als een pilot tweetalig primair onderwijs (TPO), waaraan een select gezelschap van scholen in Nederland meedeed.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Robert Gieling

Ondertussen is het Engels niet meer weg te denken op Het Driespan en verzorgen de leerlingen zelfs complete musicalvoorstellingen in deze taal. „Wij geven geen lesjes Engels, maar werken altijd met thema’s”, vertelt TPO-coördinator Michelle van Koperen. „Op dit moment zijn groep 5 en 6 bezig met het thema ’chocola’ en daar past een musical als ’Charlie and the Chocolate Factory’ naar het boek van Roald Dahl natuurlijk uitstekend bij.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Robert Gieling

De voorstelling leeft al weken in de school. „De kinderen hebben een paar toneellessen gehad van theaterschool De Cast en zelf de decorstukken gemaakt. Die lagen door de hele school en overal hoorde je de liedjes zingen, ook bij kinderen uit andere groepen.” Deze week was het dan eindelijk zover en konden ook medeleerlingen en ouders genieten van de smakelijke voorstelling.

© Foto Robert Gieling

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen