Verdachte aanslagen Brussel gewond door 'wurging' politie

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Een verdachte die terechtstaat voor de aanslagen in Brussel van 2016 is door de knellende greep van politieagenten gewond geraakt. Mogelijk raakte de man ook buiten kennis, zoals hij zelf beweert, zegt de arts die door de rechtbank in de arm is genomen. Maar hij zou lichamelijk wel in staat zijn om de rechtszaak voort te zetten.

Beklaagde Ali El Haddad Asufi is donderdagochtend in de gevangenis voor de overtocht naar de rechtszaal "zo zwaar gewurgd dat hij het bewustzijn verloor", zegt zijn advocaat. De behandeling van de verdachten doet volgens de raadsman denken aan de Abu Ghraib-gevangenis in Irak, waar Amerikanen gevangenen martelden. De zogeheten wetsdokter bevestigt dat El Haddad Asufi "verwondingen heeft aan hals en nek die in overeenstemming waren" met de armklem waarover hij klaagde.

De rechter legde de rechtszaak na het beklag van El Haddad Asufi tijdelijk stil, maar heeft het proces weer hervat zonder de verdachte, die "mentaal" niet in staat zegt te zijn om erbij te blijven. Zes medeverdachten sloten zich uit protest bij hem aan.

Het monsterproces liep al meermaals vertraging op door klachten van de beklaagden, die eisen dat de strenge veiligheidsmaatregelen worden versoepeld. Ze storen zich onder meer aan de harde muziek die ze op weg naar de rechtbank te horen krijgen om hen te desoriënteren. Het steekt ook dat ze zich iedere dag helemaal moeten uitkleden voor bewakers zodat die kunnen controleren of ze niets proberen mee te smokkelen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.