Soest plaatst ruim 100 ondergrondse afvalcontainers. Er is één probleem: ze zijn nog onbruikbaar, de elektronica ontbreekt

Ondergronds gft-container.© archieffoto pascal fielmich

Eric Lorier
Soest

Reinigingsbedrijf Midden Nederland plaatst de komende maanden meer dan honderd ondergrondse afvalcontainers in Soest en Soesterberg. Er is alleen één probleempje: de containers zijn voorlopig onbruikbaar. Wanneer de eerste vuilniszak erin kan worden gegooid is onduidelijk.

De ondergrondse containers zijn bedoeld voor bewoners van appartementen. Soesters en Soesterbergers in laagbouwwoningen hebben al tijden een (bruine) kliko voor gft-afval, bewoners van hoogbouw hebben dat nog niet.

Soest heeft bedacht dat ondergrondse containers daar de oplossing voor moeten zijn, en dus komen er bij de flats in Soest en Soesterberg ondergrondse containers die speciaal zijn bedoeld voor groente-, fruit- en tuinafval. Soest wil op die manier nog meer afval scheiden. De containers worden in de periode van half december tot half februari geplaatst.

Te gebruiken zijn de containers voorlopig niet. Leveringsproblemen bij de cruciale elektronica gooien roet in het eten. De elektronica is nodig om de containers met de milieupas te kunnen openen, en die milieupas is weer nodig om ervoor te zorgen dat alleen de mensen voor wie de container is bedoeld er hun gft in kunnen dumpen.

De gemeente Soest heeft nog geen idee wanneer de cruciale elektronica geleverd wordt en de containers dus in werking gaan. De hoop is gevestigd op het eerste kwartaal van 2023. Soesters en Soesterbergers voor wie de containers bedoeld zijn krijgen een brief als het zover is.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen