Integriteitswaakhond kritisch op Alkmaars VVD-Kamerlid Rudmer Heerema: ’Hij laat zich fêteren’

Rudmer Heerema.© Archieffoto ANP/Bart Maat

Hedzer Faber
Alkmaar

Integriteitswaakhond Transparency International vindt dat het Alkmaarse Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) de schijn van belangenverstrengeling wekt. Heerema zelf bestrijdt dat.

Dat zegt woordvoerder Bart Vollebergh desgevraagd in HP/De Tijd, dat de giften van het Kamerlid onder de loep nam. Het gaat om 290 giften, waarvan 170 direct van sportbonden en evenementenorganisaties. Het gaat veelal om gratis toegangskaartjes tot sportwedstrijden in binnen- en buitenland. Vollebergh: ’Hij laat zich fêteren’.

Volgens Heerema is dat zo gek niet, reageert hij tegenover het opinieblad. Heerema is voor zijn partij woordvoerder sport in de Kamer en het bezoeken van wedstrijden en evenementen hoort daar bij. Ook kreeg hij een schilderij van de volleybalbond ter waarde van 750 euro. Hij kreeg dat in bruikleen. Een mondelinge afspraak daarover is na vragen van HP/De Tijd op schrift gesteld.

Dubieus

Transparency International vindt de giften dubieus omdat Heerema als Kamerlid opkwam voor bonden en organisaties die hem toegangskaartjes gaven. Hij ziet zelf geen botsing van belangen.

Als de geschenken van de tennisbond aan door het opinieblad aan hem worden voorgelegd, antwoordt hij: ’Ik gebruik deze evenementen om met het bestuur en directie van de KNLTB van gedachten te wisselen over hoe het bij de bond gaat en waar ze tegen aan lopen, zodat ik dit kan gebruiken bij mijn standpuntbepalingen.’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.