Kringloopwinkel Sogges in Avenhorn sluit 24 december de deur: ‘Er gaat te veel geld niet naar Afrika’

Marleen Pater (rechts) edn Jolanda Exalto in de kringloop & kadowinkel Sogges.© Foto Joyce Beuken

Cees Beemster
Avenhorn

Kringloop & kadowinkel Sogges in winkelcentrum Vijverhof in Avenhorn sluit 24 december de deur. De winkel is die dag voor het laatst tot 16 uur geopend, waarna Marleen Pater de zaak op slot doet.

Sogges valt onder de stichting Bake for Life die geld inzamelt voor de bouw van bakkerijen in de Afrikaanse landen Oeganda en Kenia. Gehandicapten, wezen, kindsoldaten, alleenstaande moeders en mensen die door omstandigheden op jonge leeftijd school hebben moeten verlaten werken hier en leren het bakkersvak. Hiermee kunnen zij in hun eigen levensonderhoud voorzien.

Ook de opbrengst van Sogges in Avenhorn is bedoeld voor dit goede doel. Ondanks het succes van de winkel met veel klandizie leverde de zaak onder de streep te weinig voor dit doel op. ,,We hebben een coulante huurbaas, maar de vaste lasten van ons huurpand zijn te groot. We zitten hier natuurlijk luxe in een winkelcentrum, maar er gaat hier te veel geld niet naar Afrika’’, vertelt Marleen Pater. Niet alleen de huurlasten maar ook de gestegen energiekosten hebben hiertoe geleid.

‘Mooi avontuur’

,,We hebben een mooi avontuur beleefd de afgelopen twee en een half jaar waarbij we veel ervaring hebben opgedaan, veel ruimhartige mensen hebben ontmoet, hard hebben gewerkt en heel veel plezier hebben gehad’’, aldus Pater. ,,Ontzettend graag willen we iedereen bedanken die ons heeft gesteund om de winkel tot een ongekend succes te maken.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Het logo van Sogges in Avenhorn.© Foto Sogges

Tot en met 24 december zijn klanten nog welkom. Met de aankopen ondersteunt men tot het einde het goede doel Bake for Life. ,,We gaan op zoek naar een andere manier om Bake for Life te blijven ondersteunen’’, vertelt Baker. Hiervoor worden in het nieuwe jaar plannen gemaakt en bekend gemaakt. ,,Waar een deur dicht gaat, gaat er ook weer eentje open.’’

Lees ook: Het bakkersambacht leren

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen