Bewegend Verleden: de Sionskerk in Haarlem krijgt klokken van een familie die anoniem wil blijven

Groot feest voor het metselen van de herdenkingssteen in de Sionskerk.

Op de steigers.

1 / 5
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de bouw van de Sionskerk in Haarlem-Noord, 1952.

Het slechte weer houdt de Nederlands-hervormde Haarlemmers in mei 1952 niet tegen. Massaal komen ze kijken naar het metselen van de gedenksteen in ’hun’ Sionskerk.

Rijen dik wordt wat geduwd om een glimp op te vangen van voorzitter van de kerkenraad J. Koning, die de zwarte steen met zijn naam erop in de muur metselde.

Op een film van ruim twaalf minuten (hier ingekort) uit het Noord-Hollands Archief is het prachtig te zien. Enorme Nederlandse vlaggen wapperen die dag bij het bouwterrein van aannemer ’V. de Vries Bouwbedrijf’ uit Haarlem.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een bord met zijn naam zien we prominent in het filmpje voorbijkomen. Vegter de Vries was een tennisliefhebber die rond 1970 ook sportcentrum Overhout in Haarlem aanlegde.

Ook opvallend is de enorme poster van Circus Jos Mullens op een schuurtje op het bouwterrein. Het circus, dat volgens een advertentie in de Nieuwe Haarlemsche Courant weer optreedt ’na de catastrophale brand in Utrecht waarbij alle dieren en materiaal verloren gingen, staat in mei 1952 ’slechts vijf dagen’ in Haarlem.

(Tekst gaat door onder het filmpje)

De bouw van de kerk aan de Eksterlaan 1 start eerder dat jaar. Het gebouw is ontworpen door architect H.W. van Kempen, in de wederopbouwstijl.

Hij tekent ook de Koningin Emmaschool aan het Roerdomplein. School en kerk horen bij elkaar. Ze werken veel samen. De leerkrachten worden aangenomen door de hervormde kerkgemeente.

Zo wordt een bazaar gehouden in de school om geld op te halen voor de bouw van de kerk. Dat wordt een grote verrassing. Een familie die anoniem wil blijven, schenkt de kerk tijdens de bazaar drie luidklokken. De Sionskerk zou geen klokken krijgen, zo was eerder besloten; dat bleek te duur.

Er zijn meer schenkingen. Met giften van 400 en 2000 gulden wordt de preekstoel betaald.

(Tekst gaat door onder de foto)

Haarlem-Noord vanaf de kerk in aanbouw.

In november is de Sionskerk bijna klaar. De filmer neemt ons mee de kerk op, en laat ons een prachtig overzicht zien van Haarlem-Noord. Hoe anders ziet het er nu uit. De laatste beelden zijn van de takelen van de geschonken kerkklokken.

Op woensdagavond 17 december wordt de Sionskerk in gebruik genomen. Er wordt natuurlijk gezongen, en Haarlem’s Dagblad roemt de kerk om haar goede akoestiek.

Al meteen wordt besloten dat ook de gereformeerden in de Sionskerk hun diensten mogen houden. Tot 1984 wordt de kerk door de hervormden en gereformeerden gebruikt. Een jaar later wordt het gebouw overgenomen door de Volle Evangelie Gemeente Berea en de Pinkstergemeente. In 2006 gaat die Shelter heten. Zij zitten nog steeds in de Sionskerk.

(Foto van de kerk in 1953 en in 1977)

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen