Halsema: vier voetbal en verziek het niet voor anderen en jezelf

ANP Producties | Bron: ANP
Terdam

"Vier voetbal en verziek het niet voor anderen en jezelf." Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagochtend in een reactie op de ongeregeldheden die dinsdagavond uitbraken nadat Marokko-supporters op straat de overwinning op Spanje op het WK voetbal in Qatar vierden.

"Felicitaties voor alle Marokkaanse Amsterdammers met de prachtige overwinning gisteravond", zo begint Halsema haar reactie op Instagram. "En complimenten voor iedereen die zo zijn best doet om te zorgen dat het ook een echt feest is. En voor de anderen die het verpesten voor hun buren, hun ouders, hun vrienden en hun gemeenschap: ga naar huis, gedraag je en bedenk dat het je alleen een strafblad, straf en minachting oplevert."

Dinsdagavond draaide het, na een aanvankelijke feeststemming, voor de derde keer uit op ongeregeldheden in de hoofdstad nadat Marokko had gewonnen op het WK. "In de stad was er sprake van vernielingen, het afsteken van zwaar vuurwerk, geweld tegen hulpverleners en andere openbare-ordeverstoringen", aldus de politie, die tien mensen heeft aangehouden, onder wie drie minderjarigen. Acht van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld, twee zitten nog vast voor verhoor.

Meldplicht relschoppers

Van de acht verdachten die weer zijn vrijgelaten, moeten er zeven zaterdag voor, tijdens en na de kwartfinale van Marokko tegen Portugal thuis zijn. De politie gaat daar actief op controleren. Ook bereidt de politie zich voor op de wedstrijd van zaterdag om wederom klaar te zijn voor "alle scenario's", zo meldt de politie.

Ook in onder meer Rotterdam was het onrustig en werden zo'n 35 mensen aangehouden. Zeven verdachten moeten zich zaterdag om 16.00 uur melden, precies op het moment dat Marokko de kwartfinale tegen Portugal speelt.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.