Suns maakt tegen Weert ritje in de achtbaan. Het spel van op en neer levert wel vierde competitiezege op

Sam Huurman (links) was goed voor 24 punten en 11 rebounds© Archieffoto Stoekenbroek

Ruud Ramler
Den Helder

De wedstrijd tegen Weert was voor Suns een belevenis in de achtbaan. Met soms de dreiging uit de bocht te vliegen, kwam de ploeg toch na een behouden rit aan.

Er gebeurt áltijd wat aan de Sportlaan. Het is de belangrijkste reden voor de aanhang om zelden of nooit te passen. Ook niet op een late dinsdagavond met een achtste finale van het WK voetbal op de televisie. Al vinden basketbalfans hun sport toch al snel spectaculairder dan welke andere tak ook.

Over het algemeen werden ze op hun wenken bediend door de thuisclub die zo zwaar onderbezet was. Maar in alle hoedanigheden verschillende kanten op kan zwenken. Van ondermaats, tot nog steeds bedenkelijk of al behoorlijk beter tot ronduit hartverwarmend. Het zat er allemaal in toen de twee kanten van het land de schade gingen opnemen.

De thuisclub, een combinatie van Suns 1 en 2, liet de visite eerst zijn gang gaan. Dat werd wel van kwaad tot erger. Bij 12-26 was het verschil, nog steeds in het eerste kwart, al opgelopen tot veertien punten. Van nervositeit bij Suns was nog steeds niets te merken. Sam Huurman liet zich onder het bord gelden, Troy Koehler mikte rustig van afstand raak en Tom Koopman kon met zijn scorende én coachende capaciteiten herinneringen aan vroeger ophalen. Samen tikte het volledig Nederlandse gezelschap de tegenstander bij 25-26 weer op de schouder om er vervolgens vandoor te gaan naar 39-30. Dat was al met al een 27-4 tussensprint die de fans wel konden waarderen.

Van stabiliteit was nog steeds geen sprake. Het eerste kwart liet Suns niet in zijn ware gedaante zien, maar dat gold ook niet voor de inhaalrace want halverwege was het gewonnen terrein al weer uit handen gegeven, 39-40.

Peter van Noord zal toen zijn vechtmachine die ook kan haperen ongetwijfeld op de goede kanten van de eerste helft hebben gewezen. Het vervolg van de momenten die de coach nog wel eens terug wilde zien kwam in het derde kwart. Suns spurtte de kleedkamer uit naar 63-47 na een rondje van 23-7. De Limburgers die wel meerdere nationaliteiten hadden meegenomen naar de Noordkop, waren nu wel definitief op hun nummer gezet door een gezelschap dat niet vaak in deze samenstelling over de vloer heeft gedarteld. Zelfs zonder vaste krachten als Jake Biss en Dyon Halman en dus een bescheiden rotatie werd Nick Thran, nog steeds op de terugweg van een zware blessure, niet onnodig overbelast. Zaterdag immers is er voor het kerstreces nog een verplichting in Leiden. Onderweg naar dat onbegonnen werk is het prettig om een op basis van hard werken verdiende zege mee te nemen.

basketbal

eredivisie mannen

DH SunsWeert 78-72

Topscores Suns: Huurman 24, Koehler 18 (4 driepunters), Gorissen 4, Van Oostrum 12.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen