Wijzerplaten weer terug op Zuidertoren in Enkhuizen. Ze schitteren als nooit tevoren

Wethouder Win Bijman bekijkt met architect Bart van der Thiel de gerestaureerde wijzerplaat.© Foto Marcel Rob

Tanja Koopen
Enkhuizen

En weer bestudeert wethouder Win Bijman op grote hoogte een fraai gerestaureerd monument. De Zuidertoren in Enkhuizen heeft zijn klok met fraai vergulde wijzerplaten terug.

Wie van oost naar west door de Westerstraat loopt, kan overal de tijd in de gaten houden. De Koepoort heeft weer een fris geschilderde klok, hetzelfde geldt voor de klok van de Westertoren. Iets verderop hangt op de toren van de oude katholieke kerk ook nog een klok.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ze hangen weer: de wijzerplaten op de Zuidertoren.© Foto Marcel Rob

Bijzondere klus

En nu heeft ook de trotse Zuidertoren op meer dan dertig meter hoogte aan vier zijden haar uurwerk terug. De restauratie van de vier wijzerplaten was een bijzondere klus voor schilder Marcel Verver van Bloemendaal. De wijzers zijn al eerder aangepakt, de 2,5 meter hoge, 200 kilo wegende wijzerplaten waren niet eerder van de toren geweest.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marcel Verver van Schilder Bloemendaal aan het werk met de wijzerplaten.© Archieffoto

In een klus van zes weken zijn alle cijfers en vreemde tekens minutieus geschilderd, waarna de platen zijn verguld met bladgoud. Een precisiewerkje en een bijzonder klusje voor Verver, die er helaas niet bij kon zijn toen wethouder Win Bijman dinsdagmiddag de twaalf trappen in het steigerwerk beklom om de klok eens goed van dichtbij te bekijken. Hij lag met griep in bed.

Zorgvuldig

Maar eer van zijn werk heeft hij wel als de zware wijzerplaten zorgvuldig naar boven zijn getransporteerd en op hun plek gehangen. De klok, die er jaren in weer en wind belabberd bij hing, schittert als nooit tevoren in het najaarszonlicht.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Zuidertoren met gerestaureerde klok.© Foto Mediahuis

Terwijl de klokken van de Zuiderkerk luid klingelen, wordt de toren beklommen. Architect Bart van der Thiel van bureau TPAHG toont trots zijn werk aan Bijman: niet alleen de wijzerplaten, ook het metsel- en voegwerk in het natuursteen en het schilderwerk worden van dichtbij aanschouwd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Architect Bart van der Thiel wijst wethouder Win Bijman (l) op een detail in de opgeknapte wijzerplaat.© Foto Marcel Rob

Klokkenmaker Eijsbouts maakt dat de wijzers weer lopen en vanaf de verlichte wijzerplaat precies de tijd melden aan het publiek op de grond. Bijman is blij dat wederom een monument in goede staat aan de stad wordt teruggegeven. Het duurt nog een week of twee tot alle steigers rondom de toren zijn afgebroken, maar met Kerst schittert de Zuidertoren als nooit tevoren.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een van de wijzerplaten, net af, nog in de werkplaats.© Foto aangeleverd

Lees ook: Wijzerplaten even af van Zuidertoren in Enkhuizen, maar ze komen schitterend terug

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen