Geen tweede warmtecentrale Purmerend: SVP ziet af van bouw door hogere investeringskosten

Voorlopig blijft het bij deze ene biowarmtecentrale in Purmerend.© Archieffoto

De stadsverwarming van Purmerend vanuit de lucht gezien, voorlopig blijft het dus bij deze ene centrale.© Foto Wim Egas

1 / 2
Daan Keijzer
Purmerend

Stadsverwarming Purmerend ziet af van de bouw van een tweede warmtecentrale in Purmerend. De geplande investeringskosten vallen namelijk hoger uit dan oorspronkelijk beraamd. Gevolgen voor de 27.000 klanten heeft het annuleren van de extra centrale niet, zegt SVP in een statement.

De bouw van de tweede warmtecentrale staat al enkele jaren op het verlanglijstje van het Purmerendse warmtebedrijf en zou naar verwachting afgerond zijn in 2023, maar daar is nu de stekker uit getrokken. De coronacrisis, energiecrisis en inflatie krijgen van SVP de schuld voor de stijgingen in de verwachte investeringskosten.

Het besluit om de bouw te annuleren heeft geen consequenties voor de klanten, claimt de organisatie. SVP belooft dat met het optimaliseren van de bestaande centrale en het warmtenet, in combinatie met het gebruik van andere duurzame bronnen, de leveringszekerheid van warmte geborgd blijft. Ook heeft het afzeggen van de tweede warmtecentrale geen gevolgen voor de geplande gasvrije nieuwbouw en het streven om bestaande woningen van het gas te krijgen: zij kunnen worden aangesloten op het bestaande net.

Lees ook: Hou maar rekening met een stijging van het stadsverwarmingstarief, zegt nieuwe directeur Arno van Gestel: ’De energiemarkt is op hol geslagen’

Verduurzaming

SVP heeft in Purmerend en omgeving ruim 27.000 particuliere en zakelijke klanten. De warmte wordt momenteel voor ruim 70 procent opgewekt door de op houtsnippers gestookte biowarmtecentrale. Voor het resterende gedeelte is SVP momenteel afhankelijk van aardgas. Om dat de komende jaren verder terug te dringen, zou de tweede biomassacentrale worden ingezet.

Aangezien daar een streep door is gezet, stelt het bedrijf dat het ’onverminderd doorgaat met de verdere verduurzaming van de warmtebronnen’. Daarbij onderzoekt SVP technieken zoals geothermie, aquathermie en warmte halen uit afval- en oppervlaktewater als duurzame energiebronnen. .

Lees ook: Forum: liever kerncentrale in Purmerend dan tweede biomassacentrale

Directeur Arno van Gestel van SPV Purmerend.© Foto Marcel Molle

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.