Inwoners van Marken versturen de meeste kerstkaarten in Noord-Holland

Inwoners van Marken versturen de meeste kerstkaarten.© Archieffoto

Robert Jan van der Woud
Watergang/Marken

Een kerstkaart op je deurmat vinden? Wie dat graag wil is het beste af in Waterland. Volgens onderzoek van kaartenwebshop Kaartje2go krijgen inwoners van Watergang gemiddeld per persoon de meeste kerstkaarten van alle Noord-Hollanders. In Marken worden juist de meeste kaarten verstuurd.

Over het algemeen zijn inwoners van Noord-Holland niet zo goed in het rondsturen van kerstkaarten, blijkt uit het onderzoek van de online kaartenwinkel. In Limburg worden er per huishouden gemiddeld nog minder verstuurd, maar op de provincielijst bungelt Noord-Holland daar maar net boven. De provincie Friesland voert de lijst van het gemiddeld aantal verstuurde kaarten per persoon aan.

Toch maakt het wel uit waar je in Noord-Holland woont. Inwoners van Marken blijken relatief gezien de meeste kerstkaarten de deur uit de doen. Kennelijk gaan die niet allemaal naar de buren, want in de top 3 van huishoudens die de meeste kerstkaarten ontvangen, staat Marken niet. De meeste kerstkaarten in Noord-Holland vallen in de bus bij inwoners van Waterland, en ook Kwadijk staat in de top 3 van kerstkaartjeskrijgers.

Uit het onafhankelijke onderzoek in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht onder 1000 deelnemers komt ook naar voren dat een op de drie Nederlanders zich schuldig voelt wanneer ze een kerstkaart ontvangen van iemand die ze zelf geen kaart hebben gestuurd. Bijna 80 procent van de ontvangers stuurt dan alsnog een kaartje terug.

Daarnaast blijkt dat 81 procent van de Nederlanders van plan is om dit jaar kerstkaarten te gaan versturen. Vooral 18- tot en met 34-jarigen verwachten meer kerstkaarten te gaan versturen dan vorig jaar.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.