Einde voor filmschip Earl of Pembroke: opvallend tallship heeft Den Helder verlaten en is vertrokken naar de sloop

De Earl of Pembroke op zijn eerste ligplaats.© Archieffoto George Stoekenbroek

Marischka de Jager
Den Helder

Het filmschip de Earl of Pembroke, dat zo’n vijf jaar langs de Flaneerkade in Den Helder lag, is vertrokken naar de sloop.

Al eerder dit jaar werd duidelijk dat sloop dreigde voor de oude driemaster. De Russische eigenaar zag geen heil meer in het opknappen van het schip. „Wil je hem drijvende houden, dan moet er heel veel geld bij. En als je er ook mee wil varen, dan is het weer andere koek. Dan moet er een heel nieuwe zeilset op, de masten moeten eraf. Dat kost een hoop tijd en geld”, zei Marco van der Does begin september. Van der Does verbleef als een van de laatste arbeidskrachten aan boord van de Earl.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marco van der Does eerder dit jaar aan boord van de Earl.© Archieffoto RedMouse

De Earl of Pembroke kwam zo’n vijf jaar geleden naar Den Helder waar het in de Binnenhaven lag afgemeerd. Daar trok ze veel bekijks. De van oorsprong Zweedse driemaster had tenslotte een imposante geschiedenis: ze figureerde in films als ’Cloud Atlas’ en ’Alice in Wonderland’.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Earl of Pembroke bij de scheepssloperij Hoeben in Kampen.© Foto Scheepssloperij Hoeben

Aspirant-kopers haakten af omdat het schip niet te vervoeren is via binnenwater. Inmiddels is het schip via de Waddenzee, Den Oever en het IJsselmeer vertrokken naar scheepssloperij Hoeben in Kampen. ,,Daar is gelijk de sloopschaar in het schip gezet’’, meldt vader Ron van der Does. ,,Een treurig einde voor een schip met zo’n staat van dienst en voor de mensen die zich zo voor het behoud hebben ingezet een grote teleurstelling.’’ Zoon Marco heeft de Earl op zijn laatste ’reis’ begeleid. ,,Ik baal als een stekker’’, zegt Marco van der Does. ,,Heel jammer, maar we hebben er alles aan gedaan.’’ Ook vader Ron noemt het spijtig. ,,Het had zo’n mooie extra attractie kunnen zijn voor Willemsoord en Den Helder.’’

Lees ook: Sloop dreigt voor het beroemde filmschip Earl of Pembroke in Den Helder. Russische eigenaar ziet geen heil meer in opknappen. ’Als het regent, regent het binnen net zo hard’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.