Hondenbelasting verdwijnt nu echt in Edam-Volendam, nadat het college nog eens aan belofte is herinnerd

Hondenuitlaters in het Volendamse Boelenspark. Zij zijn eindelijk echt van de belasting voor hun viervoeter af.© Foto Cees Hartman

Hans Swierstra
Volendam

Hondeneigenaren in Edam-Volendam hoeven per 1 januari 2023 definitief geen belasting te betalen voor hun viervoeters. Dat blijkt uit de laatste belastingvoorstellen van het college.

Die afschaffing was eigenlijk al de bedoeling, want de gemeenteraad had in juli in meerderheid besloten dat deze ’blaftaks’ zou verdwijnen. Niettemin nam het college de opbrengst van de hondenbelasting op in de begroting van volgend jaar. Dus moest er in november opnieuw een motie aan te pas komen om te stoppen met het innen van deze belasting.

Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange discussie, die al gevoerd werd voordat Edam-Volendam met de toenmalige zelfstandige gemeente Zeevang fuseerde. Na de samensmelting in 2016 werd de roep om afschaffing nog heviger, want vanaf dat jaar moesten hondenbezitters in Zeevang ook ineens belasting betalen, terwijl zij voor die tijd geen aanslag in de bus kregen.

Lees ook: Hondenbelasting in Edam-Volendam wordt eindelijk afgeschaft. ’Terecht, want in plaats daarvan kun je beter eigenaren bekeuren als ze de poep niet opruimen’

PvdA-raadslid Pim Bliek heeft de afgelopen jaren het hardst geroepen om afschaffing van de hondenbelasting. De opbrengst is relatief gering (ruim 150.000 euro) en het innen kost veel moeite, betoogde hij regelmatig. Bovendien wil het Rijk er ook vanaf. Bliek kreeg nooit de meerderheid mee, omdat er altijd partijen waren - de VVD voorop - die beargumenteerden dat er wel dekking moest zijn voor die anderhalve ton.

Beloven

In juli lukte het de PvdA-voorman eindelijk wel en wethouder Dirk Dijkshoorn van financiën zegde toe op zoek te gaan naar een manier om anderhalve ton te compenseren. Toen de blaftaks in november alsnog als post in de begroting bleek te zijn opgenomen, kreeg Bliek onder het motto ’we doen wat we beloven aan de inwoners’ opnieuw een meerderheid achter zich. Het tekort op de begroting zal worden gecompenseerd met een storting uit de algemene reserve.

Alle belastingvoorstellen van het college staan op de agenda van de raadsvergadering van donderdag 15 december.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.