Zeesluis in Edam krijgt nieuwe deuren, maar geen gewenste verbreding van het ’olifantenpaadje’

De Zeesluis in Edam.© Archieffoto Wim Egas

Hans Swierstra
Edam

De Zeesluis in Edam krijgt nieuwe deuren, maar een bredere opbouw voor overstekende wandelaars en fietsers zit er niet in.

De verbreding van de bovenkant van de sluis leek lang in de pijplijn te zitten. Het recreatieschap Twiske-Waterland maakte zich er tweeënhalf jaar geleden nog sterk voor. Destijds liet projectleider Marieke van Beugen namens dit schap weten dat zij de Zeesluis ’een fijne schakel vindt’ in alle routes. De bedoeling was om de opbouw toegankelijk te maken voor mindervaliden, kinderwagens en bakfietsen. Van Beugen zei er wel direct bij dat het slechts een advies was. Het recreatieschap gaat er namelijk niet over en is alleen maar eigenaar van de routebordjes.

Lees ook: Zeesluis in Edam is een ’fijne schakel’ in wandel- en fietsroutes, maar hij moet veiliger en breder

Gehoopt werd dat de gemeente Edam-Volendam er geld voor beschikbaar zou stellen in het kader van de meekoppelkansen van de versterking van de Markermeerdijken. De gemeente maakte daarvoor echter andere keuzes. Nu zal Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier alleen de sluisdeuren gaan vervangen. De houten deuren van dit rijksmonoment zijn weliswaar niet helemaal versleten, maar ze voldoen simpelweg niet meer aan de norm.

(Tekst gaat door onder de foto)

Voetgangers steken de sluis over in Edam.© Archieffoto Pascal Fielmich

De bedoeling is dat de nieuwe deuren, die gemaakt worden op de werf bij Oosterhof Holman in Leeuwarden, in maart 2023 geplaatst worden. De deuren krijgen dezelfde passage als nu het geval is. Voetgangers, die van het Oorgat naar de Keetzijde willen lopen of andersom, kunnen er dus gewoon overheen. Het is eigenlijk een ’olifantenpaadje’, want officieel mag de smalle oversteek via de sluisdeuren niet gemaakt worden. Het alternatief is twee kilometer omlopen en daar heeft lang niet iedereen zin in.

De Zeesluis van Edam dateert van 1829 en werd gebouwd om stad en land beter tegen de woeste golven van de toenmalige Zuiderzee te beschermen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Dick Molenaar van het Volendamse schildersbedrijf Crelis Schilder in 2021 tijdens werkzaamheden aan de sluis.© Archieffoto Wim Egas

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.