Vrijwilligers onbetaalbaar voor Archeologie West-Friesland

Veldwerk in Enkhuizen door Archeologie West-Friesland.© Foto aangeleverd.

Van onze verslaggever
Hoorn

Bij Archeologie West-Friesland werken naast de bezoldigde werknemers momenteel twaalf vrijwilligers. Hun specialisatie, van medisch specialist tot hovenier komt overal van pas.

Ans Vissie, Els Winters, Dolf van Door en Leo van den Thillart. Slechts een kleine greep namen uit het aanbod van vrijwilligers, waar Archeologie West-Friesland een beroep op kan doen.

,,Ze zijn onbetaalbaar voor ons”, vertelt archeoloog Sander Gerritsen. ,,De een determineert oude munten of zaden, een ander wast en restaureert aardewerk, glas of leren voorwerpen. Ik vind de wisselwerking van geven en nemen erg mooi. Ze verzetten ontzettend veel werk en daarnaast geeft de archeologische dienst ze structuur en een gevoel van saamhorigheid, ze zijn echt onderdeel van de club.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Ans en Els wassen leer.© Foto aangeleverd

Scheutje Dettol

Ans Vissie en Els Winters zijn allebei al ruim twintig jaar vrijwilliger. Samen werken ze een dag per week met leren objecten die gevonden worden. Schoenen en schoentjes, boekenkaften, schedes, buidels, riemen en handschoenen; alles komt natuurlijk vies binnen; soms zelfs met schimmel. ,,Ze hebben zichzelf veel aangeleerd”, vertellen zij. ,,We hebben onszelf veel aangeleden. We zijn door door schade en schande wijs geworden. Uiteindelijk blijken een gewone wasmachine en een scheutje Dettol het beste recept om beschimmeld leer weer schoon en soepel te krijgen. Het is elke keer weer een verrassing wat we tegenkomen. We beginnen met vieze, onherkenbare bolletjes leer. We zoeken het uit, tekenen patronen van de stukken leer, wassen het, drogen het, conserveren en reconstrueren het. Elk object vertelt een verhaal over de eigenaar. We hebben het gevoel dat we zo iemand leren kennen.”

Puzzelen

Dolf van Doorn, voormalig ambtenaar Ruimtelijke Ordening en Leo van Thillart, vroeger werkzaam binnen de HR in de gezondheidssector, zijn regelmatig te vinden bij de collega’s van Archeologie. Deze keer niet in de kelder van het stadhuis, maar in de loods van Archeologie aan de Oude Veiling in Zwaag. Zij houden zich bezig met gevonden scherven. Van aardewerken potten tot tegels en nog veel meer. ,,De moeten allemaal worden schoongemaakt en netjes geïndexeerd. Dan komt het leukste werk!”, weten de heren. ,,Puzzelen. We zijn er soms uren mee bezig. Maar het eindresultaat mag er dan zijn.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Dolf van Doorn puzzelt met scherven.© Foto aangeleverd

Structuur

Zo heeft Dolf wel eens een aardewerken kogelpot tot wel 95 procent weer in elkaar kunnen zetten. ,,Toen ik werkte als ambtenaar ruimtelijke ordening in Medemblik, zat ik regelmatig om tafel met Michiel Bartels over bestemmingsplannen. Na mijn pensioen polste hij me voor vrijwilligerswerk bij Archeologie West-Frieslad. Het geeft structuur in mijn leven.”

De interesse van Leo werd gewekt toen hij vanuit zijn woning aan de Westerdijk iemand gaten in de grond zag boren. ,,Dat bleek een archeoloog en we raakten aan de praat. En nu loop ik hier zelf al ruim zeven jaar rond.”

Bij de wasbak spoelt Leo stukken aardewerk schoon.© Foto aangeleverd

Samenwerking

Archeologie West-Friesland is het archeologisch samenwerkingsverband van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel. De organisatie ondersteunt en adviseert van de aangesloten gemeenten op het gebied van archeologie bij bestemmings-, bouw-, ontwikkelings- en herinrichtingsplannen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen