Russische aanklagers eisen 9 jaar cel tegen oorlogscriticus

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische oppositiefiguur Ilja Jasjin kan een jarenlange celstraf krijgen voor zijn kritiek op president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De aanklagers hebben negen jaar gevangenisstraf tegen hem geëist, zo staat te lezen op het Telegramkanaal van Jasjin.

Jasjin gold tot afgelopen zomer als een van de laatste bekende Kremlincritici die in Rusland nog op vrije voeten was. De meeste andere oppositieleden hebben het land verlaten of zitten vast. Jasjin staat terecht voor zijn uitspraken over de moord op burgers in Boetsja, de voorstad van Kiev waar het Russische leger oorlogsmisdaden zou hebben begaan. Hij noemde het een "bloedbad" en wordt nu verdacht van het verspreiden van "nepinformatie" over Rusland, een wet die is ingesteld na de inval in Oekraïne.

Het oppositielid, dat ook in de gemeenteraad van Moskou zit, verwierf vooral bekendheid door de grote protesten tegen Poetin in 2011 en 2012. Hij organiseerde toen grote bijeenkomsten van Kremlincritici en is daarbij meerdere keren opgepakt. Ook in de jaren daarna organiseerde Jasjin samen met de bekendste criticus Aleksej Navalni demonstraties en heeft hij een aantal keer kort vastgezeten. De laatste jaren worden steeds meer oppositieleden gearresteerd en Navalni zit momenteel een straf uit van 11,5 jaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.