Na corona weer fysieke viering Wereldlichtjesdag in Spanbroek, Blokker en Enkhuizen

De rituaal uitvaartbegeleiders: (vlnr) Marjon van Baar, Karin van ’t Klooster, Yvonne Heddes, Mia Koelemeijer en Daphne Scholtens.© Foto aangeleverd

Leo Blank
Spanbroek

Na twee coronajaren kan Wereldlichtjesdag voor het overleden kind deze zondag weer fysiek worden gevierd. Op drie locaties, Spanbroek, Blokker en Enkhuizen, eren en herdenken bezoekers kinderen die er niet meer zijn door een kaars aan te steken.

In de afgelopen twee jaar kon Wereldlichtjesdag worden gevolgd door een livestream vanuit de drie locaties. De vijf ritueel uitvaartbegeleiders, Marjon van Baar, Karin van ’t Klooster, Yvonne Heddes, Mia Koelemeijer en Daphne Scholtens, zijn blij dat mensen ditmaal weer echt aanwezig kunnen zijn bij de herdenkingen.

Het is de elfde keer dat de wereldwijde herdenking van het overleden kind wordt gehouden in West-Friesland. Kinderen van alle leeftijden worden op deze dag herdacht. Kinderen die voor de geboorte of tijdens hun leven overleden en kinderen van wie het bij de ouders bij een onvervulde wens bleef.

Sommige ouders staan stil bij het overlijden van een volwassen zoon of dochter, anderen bij een kindje dat niet eens de kans kreeg op een eerste ademhaling. Voor een vader en moeder kan het verlies nog heel vers zijn, bij anderen heeft de ingrijpende gebeurtenis al dertig jaar geleden plaatsgevonden.

Warmte en troost

,,Maar de pijn en het gemis van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen met elkaar. Een brandend kaarsje en samenzijn geven hen warmte en troost. Als onderdeel van een mondiale golf van licht”, weet Marjon van Baar uit Grosthuizen.

Ieder overleden of niet geboren kind wordt bij naam genoemd en vervolgens wordt er een kaars voor ze aangestoken. Als alle kaarsen branden wordt het toepasselijke lied ’Precious Child’ gezongen. Er klinkt muziek en er worden mooie, troostrijke woorden gesproken.

Het samen herdenken wordt volgens Marjon van Baar steeds breder gedragen. Sinds twee jaar is de herdenking niet alleen in Spanbroek (voor de elfde keer), maar ook in Blokker en Enkhuizen. Op beide laatstgenoemde locaties is dat voor de eerste keer fysiek.

De viering begint zondag 11 december om half zeven en duurt ongeveer een uur. Aanmelden op onderstaande emailadressen kan tot en en met vrijdag 9 december. De toegang is gratis.

Spanbroek: ’t Kerkhuys, Spanbroekerweg 37: info@miakoelemeijer.nl. Blokker, Dorpskerk, Westerblokker 105, karin@mijnceremonie.nl. Enkhuizen: De Dtom, Paktuinen 1, info@daphnescholtens.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen