Eenmalige terugkeer befaamd buurtvolleybaltoernooi Nederhorst. Vereniging viert 60-jarig bestaan

Drukte bij een vorige editie.© foto aangeleverd

Hans van Keken
Nederhorst den Berg

Met de viering van het zestigjarig bestaan laat Volleybalvereniging Nederhorst weer eens zien waarin een klein dorp groot kan zijn. Zo komt het ooit in de wijde omgeving bekende buurtvolleybaltoernooi eenmalig terug, begin januari.

Dat toernooi, eind jaren tachtig begonnen in de zaal van De Blijk, was rond de eeuwwisseling goed voor toch zeker een paar honderd deelnemers. ,,Op het hoogtepunt volleybalden bij ons in totaal zo’n zestig teams, op meer dan twintig velden”, vertelt Lucia Hogenberg van het speciaal voor dit jubileum opgerichte comité.

Met een beetje nostalgie, want het waren mooie tijden. Mede omdat het toernooi na die eerste jaren in de zaal, in overleg met de plaatselijke voetbalvereniging naar buiten kon. Het gras op, zoals op het voormalige hoofdveld van vv Nederhorst.

Geliefd

,,Het was een bijzonder geliefd evenement in ons eigen dorp én omstreken, tot in de eerste jaren van deze eeuw nog”, weet ze. ,,Het begrip ‘buurt’ was daarbij een rekbaar begrip geworden. Teams tot ver buiten de gemeentegrenzen kwamen naar Nederhorst den Berg. Ook omdat er na afloop altijd een heel gezellige feestavond was. Minstens zo belangrijk als de sportieve prestaties, ging iedereen na afloop naar De Blijk.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een van de deelnemende teams destijds.© foto aangeleverd

Die sfeer van toen hoopt de organisatie ook de eerste week van het nieuwe jaar terug te krijgen. Met als thuishonk net als in de begintijd Sporthal de Blijk. ,,Met uitbater Nick Blom hopen we op een sportieve en feestelijke eerste week van het jaar.”

De volleybalvereniging is opgericht in 1962. Ze viel als volleybaltak onder omnivereniging SC Nederhorst, maar ging vanaf 1999 zelfstandig verder. ,,Al zolang actief en nog altijd stabiel, dat vraagt om een feestje!”, vinden de organisatoren. De club heeft op dit moment zo’n 120 leden, en hoopt dat met de jubileumactiviteiten weer iets te kunnen uitbreiden.

Zo is er voor de jeugd overdag op vrijdag 6 januari ook van alles. Voor kinderen van groepen 1 t/m 3 een ’sportspeeltuin’, waarmee de vereniging ook sportlessen op basisscholen geeft. ,,Nu kunnen kinderen uit heel Wijdemeren eens ervaren hoe leuk het is te bewegen en te sporten, en balgevoel krijgen”, aldus Hogenberg. Voor groep 4 t/m 8 is er die dag een echt toernooi. Inschrijven kan met teams van vier kinderen. Ervaring is niet noodzakelijk, spelplezier en sportiviteit staan voorop, aldus de vereniging.

Zaterdag 15 april moet helemaal een speciale dag worden, met onder meer een reünie. Leden, maar zeker ook oud-leden, vrijwilliger of anderen die zich de afgelopen zestig jaar betrokken voelde bij de volleybalvereniging is welkom. Aanmelden via: buurtvolleybalnederhorst@gmail.com.

Dat is ook het mailadres voor de voorrondes de eerste week van januari. Die zijn voorlopig gepland op maandag 2, woensdag 4 of vrijdag 6 januari, telkens vanaf zeven uur ’s avonds. De finale is op zaterdagavond 7 januari vanaf zes uur, met als afsluiter de plaatselijke Wijdemeerse coverband Tape That.

Het buurtvolleybaltoernooi was jaren een bekend sportief evenement in Nederhorst den Berg.© foto aangeleverd

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen