Korenfestival Weesp met klassiek, pop en alles daartussenin. Zaterdag op zes locaties in centrum

Camerata Fectionata, te zien op het Korenfestival Weesp.© Foto PR

Josée Zuiver
Weesp

Dit jaar is er weer een groots opgezet korenfestival in Weesp. Achttien koren zetten hun beste beentje voor op zaterdag 10 december op allerlei locaties in het centrum.

De mooie traditie van het jaarlijkse korenfestival in Weesp werd wreed onderbroken door de coronabeperkingen. Twee jaar kon het festival niet doorgaan. „Alternatieven waren er niet”, vertelt Marleen Out, die dit jaar samen met Marjan van Kessel het korenfestival organiseert. „Jammer, want er is altijd veel animo bij de koren om mee te doen. Ook nu zitten sommige koren nog met de nasleep van de pandemie omdat veel zangers zijn afgehaakt.”

Brouwerij Wispe

Aan de 21e editie van het koren festival doen achttien koren mee, variërend van popkoor tot klassiek en alles wat daar tussenin zit. Out: „We konden niet alle aangemelde koren plaatsen en hebben er dus enkele teleur moeten stellen. We maken dit jaar gebruik van zes locaties die allemaal gratis voor dit festival ter beschikking gesteld zijn: de Van Houtenkerk, het stadhuis, brouwerij Wispe, de Synagoge, Hart van Weesp en de Grote Kerk. De brouwerij doet dit jaar voor het eerst mee.”

„De locaties liggen in het centrum, op loopafstand van elkaar. Op elke plek geven drie verschillende koren tussen vijf en acht uur elk twee optredens van twintig minuten, steeds met een pauze van tien minuten. Het publiek kan in- en uitlopen, en op die manier een eigen programma samenstellen.”

Nostalgische koren

„We hebben er zoveel mogelijk voor gezorgd dat op elke locatie programma’s klinken die bij elkaar passen, maar toch voldoende afwisseling bieden. Sommige grote koren bestaan uit tientallen deelnemers, het kleinste koor heeft vijf zangers. Net als andere jaren is de aanmelding van popkoren het grootst, daarnaast zijn er gospel- en close harmony koren, nostalgische koren en verschillende soorten klassieke koren. De koren komen uit de regio en verder uit Almere, Diemen en Amsterdam.”

Het Korenfestival wordt afgesloten met een slotconcert in de Grote Kerk. Daar zingen drie koren elk nog één nummer. Tot slot zingen de toehoorders en de koren samen het Engelse kerstlied ’Joy the world’ en het overbekende kerstlied ’Stille nacht’.

Uit de regio is het klassiek kamerkoor Camerata Fectionata uit Weesp te horen, popkoor Chorus Line uit Soest, pop- en musicalkoor The City Singers uit Weesp, popgroep Firma Vocaal uit Weesp, close harmony groep Four Fun uit Blaricum, klassiek projectkoor Kroonkoor uit Weesp, popkoor MixedUp uit Weesp, pop- en musicalkoor N’Joy uit Huizen en kamerkoor Victoria uit Weesp.

Korenfestival, centrum Weesp, 10 december, 17.00 - 20.00 uur, slotconcert in de Grote Kerk om 20.15 uur. Gratis toegang. www.korenfestivalweesp.nl.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen