Schrijven tegen onrecht: Amnesty organiseert ’Write for Rights’ op twee plekken in Hoorn

Een eerdere schrijfactie van Amnesty in de Hoornse bibliotheek.© Archieffoto Marcel Rob

Martijn Mak
Hoorn

De jaarlijkse actie ’Write for rights’ van Amnesty International, waarbij deelnemers brieven schrijven tegen onrecht, vindt dit jaar in Hoorn op twee plekken plaats: de bibliotheek aan de Wisselstraat en het Claes Joesthuis bij de Oosterkerk.

Op tien december, internationale dag van de Rechten van de Mens, vind het evenement plaats. Door het hele land worden brieven en kaarten geschreven tegen onrecht, voor mensen die onterecht vast zitten of bedreigd of gemarteld worden omdat zij opkomen voor hun rechten. De brieven zijn gericht aan autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde individuen te verbeteren.

Deelnemers kunnen dit jaar bijvoorbeeld in actie komen voor Zineb Redouane, die om het leven door een traangasgranaat van de politie. Bijna vier jaar later is daar nog niemand verantwoordelijk voor gehouden. Vahid Afkari demonstreerde in 2017 en 2018 tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf, kreeg 74 zweepslagen en zit in eenzame opsluiting.

’Schrijven helpt’

In het verleden zijn veel situaties verbeterd door te schrijven, beweert Amnesty. Met postzakken vol brieven worden machthebbers gedwongen om onrecht aan te pakken. De extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid helpt daarbij. Eerder werd bijvoorbeeld actie gevoerd voor milieu-activist Jani Silva uit Colombia, die ernstig werd bedreigd. Zij liet Amnesty weten ’nog te leven vanwege de actie’.

Wie wil bijdragen aan de schrijfactie, kan op 10 december naar Hoorn komen. In de bibliotheek aan de Wisselstraat duurt de actie van 10 tot 16 uur. In het Claes Joesthuis gaat het schrijven van start om 10.30 uur. Om 15 uur wordt gestopt. Amnesty verzorgt ook schrijfpakketten voor thuis. Kijk hiervoor op www.amnesty.nl/write-for-rights.

Lees ook: Write for Rights in Hoornse bibliotheek levert meer dan honderd brieven tegen onrecht op [video]

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen