Honderden mensen in Volendam vormen erehaag langs route rouwstoet verkeersslachtoffer Jim Schilder: beklemmende stilte in grauwe en koude ochtend

Erehaag voor verkeersslachtoffer Jim Schilder (15) langs de route naar de Mariakerk.© Foto Pascal Fielmich

Ronald Massaut
Volendam

Vele honderden mensen hebben zaterdagochtend in Volendam afscheid genomen van de verongelukte Jim Schilder (15). Van het woonhuis van de familie richting de Mariakerk vormde zich een imposante erehaag. Langs de hele route was het beklemmend stil.

De Mariakerk, waar de afscheidsdienst werd gehouden, leek zaterdag al nagenoeg vol op het moment dat de rouwstoet nog onderweg was. Jim werd zaterdagavond, een week eerder, op de Heideweg in zijn woonplaats geschept door een taxi en overleed aan zijn verwondingen.

Vrienden van Jim liepen voor de rouwauto uit, gevolgd door familie, achter de auto. Langs de route hingen vlaggen halfstok. Gaande de route sloten steeds meer mensen vanuit de erehaag langs de weg aan. Er vormde zich zo een groeiende rouwstoet richting de kerk.

(Tekst gaat verder onder foto)

Vanuit de erehaag langs de route sluiten mensen aan bij de rouwstoet.© Foto Pascal Fielmich

Opvallend was de beklemmende stilte op het moment dat de stoet passeerde, voorafgegaan en gevolgd door zachte, ingetogen stemmen. Als er al iets werd gezegd, dan was het ’verschrikkelijk’ of ’ongelooflijk’. De stilte was overweldigend. De meeste mensen zagen de rouwstoet roerloos aan zich voorbij gaan - het hoofd gebogen - in het grauwe en koude ochtendweer.

Kaarsjes

Jim Schilder werd in de nacht van zaterdag op zondag rond half één op de Heideweg in zijn woonplaats aangereden door een 27-jarige taxichauffeur en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het vissersdorp werd in rouw gedompeld. De aanrijding gebeurde op een steenworp afstand van het Don Bosco College, waar het jonge verkeersslachtoffer op school zat. Die zondag opende de school zijn deuren al voor rouwende leerlingen. Tijdens een bijeenkomst in de aula werden kaarsjes gebrand en vonden leerlingen en leraren troost bij elkaar. Een dag later werden massaal bloemen en knuffels neergelegd op de plaats van het ongeval.

(Tekst gaat verder onder foto)

Vrienden van Jim dragen de kist de kerk binnen.© Foto Pascal Fielmich

De school had de afgelopen week een aangepast lesprogramma vanwege het noodlottige ongeval. ,,Er wordt ruimte geboden om dit immense verlies met de leerlingen en docenten te verwerken’’, aldus de school. ,,Om stil te staan bij alles wat hij voor ons betekend heeft.’’

RKAV

Ook elders in Volendam kwam het overlijden van Jim hard aan. Hij stond in het doel bij het eerste elftal van zijn jeugdcategorie bij voetbalvereniging RKAV. ,,We zijn zondagmiddag gelijk bij elkaar gekomen in de kantine, om het met elkaar te verwerken’’ liet zijn trainer Nick Binken eerder deze week weten. Binken roemde hem als een betrouwbare en energieke keeper, en daarnaast als een teamlid met humor.

RKAV besloot om alle geplande wedstrijden dit weekeinde af te gelasten. In de kantine werd een herdenkingdplek voor de omgekomenen speler ingericht met een condoleanceregister. De jeugdelftallen van FC Volendam traden dit weekeinde aan met rouwbanden. In een online condoleanceregister op de site www.groot-waterland.nl verschenen de afgelopen dagen talloze hartverscheurende reacties.

Lees ook: Bloemen en knuffels, virtuele kaarsjes en voetbal met rouwbanden bij FC, Volendam in rouw om verongelukte Jim (15)

Lees ook: Verslagenheid op Don Bosco in Volendam na noodlottig ongeval Jim (15). Honderd leerlingen en docenten zoeken troost bij elkaar

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.