Oud-Loosdrecht heeft weer wat extra sfeer. In tweede editie wel licht en geen kunst

Vrijwilligers versieren bij Westend aan het eind van de dijk struiken met lampjes.© margot brakel fotografie

Hans van Keken
Loosdrecht

De eerste Licht & Kunst Loosdrecht was een jaar geleden best indrukwekkend, alleen gooide corona met alle beperkingen toen roet in het eten. De tweede versie is wat meer ingetogen.

Dit jaar houden ze het wat bescheidener bij de stichting Lichtjes Wijdemeren. Maakt niet zoveel uit, uitgangspunt blijft Oud-Loosdrecht in de donkere dagen van december wat extra sfeer te geven. En het dorp wat meer uitstraling, ook voor bezoekers. Kunst, bij de eerste editie nadrukkelijk aanwezig, hoopt de stichting volgend jaar weer op te pakken.

In elk geval hebben bomen en struiken weer lampjes gekregen, omdat de focus nu vooral op wat extra verlichting ligt. Plus weer op de kerstmarkt, dit jaar op 18 december.

Verder is er een fotowedstrijd voor kinderen tot dertien jaar, waar een zestal scholen uit Wijdemeren aan meedoet. De mooiste foto’s zijn vanaf 9 december aan de Porseleinhaven te zien.

Ook zijn er Loosdrechters die na een oproep hun gevel, tuin of huis hebben verlicht. Twee dagen voor de kerstmarkt gaan juryleden kijken, waarna op die markt zelf de mooiste bekend gemaakt worden.

Licht en Kunst Loosdrecht was vorig najaar een initiatief om wat te doen tegen somberte en malheur, juist in de donkere decemberdagen. In elk geval als tegengeluid in Loosdrecht, maar ook breder. Helaas kwamen er toch weer beperkingen rondom corona, waardoor de horeca om vijf uur moest sluiten. Ondernemers waren een belangrijke spil in het project, mede gesteund door gemeente Wijdemeren (dorpscoördinator Saskia Hille) en lokale kunstenaars. Opvallend waren onder meer metalen constructies, ook in de Porseleinhaven. De op verzoek verlichte tuinen en gevels waren in elk geval een succes in het dorp.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen