Bij Bloem & Bijzaak in Krommenie zijn felle kleuren de hoofdzaak: ’Ik geef mijn klanten kleuropvoeding’

Leonie Koffeman houdt van kleur, zeker in bloemen.© Foto Cees Hartman

Bas Beekman
Krommenie

Paarse dahlia’s, gele gladiolen, rode hortensia’s; het saaiste vindt Leonie Koffeman nog haar witte rozen. Ze opende vrijdag haar nieuwe bloemenwinkel in Krommenie. Bij Bloem & Bijzaak draait alles om kleur: „Ik geef mijn klanten kleuropvoeding.”

Veel groter dan de gemiddelde huiskamer is de bloemenwinkel aan de Heiligeweg in Krommenie niet. Maar voor Leonie Koffeman is het een droom die uitkomt. Sinds haar eerste baan bij een bloemist in Koog aan de Zaan wil ze haar eigen zaak openen. Toen de tapaswinkel zijn deuren sloot, kon Leonie de ruimte overnemen.

Op de dag van de opening is het komen en gaan van klanten. Soms bekenden, die haar nieuwe winkel willen bezichtigen, maar ook veel onbekenden die puur komen voor een mooi boeket. „Heel veel mensen vinden het spannend om in deze tijd een winkel te hopen”, zegt Koffeman nadat ze een klant heeft geholpen. „Die zien het met de hoge energieprijzen als een groot risico. Maar ik houd wel van een uitdaging, dus voor mij was dit het beste moment.”

Koffeman is inmiddels als twintig jaar bloemist. Ze heeft in meerdere zaken gewerkt en zelfs nog vanuit huis bloemen verkocht. „Ik had een eigen ateliertje waar ik bloemen schikte. Daar maakte ik op afspraak boeketten.” Ze probeert zich te onderscheiden van andere bloemisten door de grote variatie in kleur.

(Tekst leest door onder de foto)

Bloem & Bijzaak aan de Heiligeweg in Krommenie.© Cees Hartman

Felle kleuren

„Veel bloemisten gaan voor veilige kleuren, wit of juist wat meer sobere tinten. Ik vind die felle kleuren juist mooi. Zoals je ziet heb ik drie witte rozen en de rest is kleur. Klanten vinden dat soms wat eng, maar als ze dan die kleurrijke bloemen in huis hebben, zijn ze om. Ik geef ze een soort kleuropvoeding.”

Bij Bloem & Bijzaak kunnen klanten niet alleen langskomen voor een kleurrijk boeket. Koffeman geeft ook cursussen bloemschikken. „Laatst had ik een groep met 30 peuters. Die kinderen zijn dan zo blij als ze de bloemen mee naar huis nemen.”

Succes

Koffeman is zelf trots op haar zaak. „Ik ontvang iedereen met open armen. Met die extra klandizie denk ik dat het een groot succes wordt. Ik hoor nu al reacties van Krommenieërs die zeggen zo’n bloemist echt gemist te hebben in het dorp.”

(Tekst leest door onder de foto)

Leonie Koffeman had al eerder een studio waar ze boeketten maakte.© Foto Cees Hartman

De eerste kerstboeketten komen volgende week binnen. Dan begint voor Koffeman de drukste tijd van het jaar.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.