Maakt het lood van Tata Steel ons oliedom? | column Joris Brussel

Wijk aan Zee ligt pal naast Tata Steel.© Foto ANP/Ramon van Flymen

Joris Brussel
IJmond

Het dorp is nog steeds zo zwart als vroeger. Kleurrijke woorden van Hans Dellevoet van de Dorpsraad Wijk aan Zee tijdens een debat afgelopen maandag van de Provinciale Staten Noord-Holland.

Woorden die door Tata-gedeputeerde Jeroen Olthof erkend werden. Naar aanleiding van het onlangs uitgekomen RIVM-rapport van ’de voor mens en dier gevaarlijke milieuvervuiling in de omgeving van Tata Steel die onveranderd groot is’.

Lees ook: Provinciale Staten vegen de vloer aan met Tata-bewering ’50% minder paks’

Een week voor het rapport uitkwam, gaf Tata Steel zelf aan dat vijftig procent van de uitstoot van kankerverwekkende paks was opgelost. Een bewering die veel Statenleden in het verkeerde keelgat schoten, omdat deze stelling niet aansluit op het RIVM-rapport. Het RIVM gaf aan dat op basis van de huidige metingen er geen aanleiding is conclusies uit het vorige RIVM-rapport over Tata te herzien. Daarin was een conclusie dat ’langdurige (lage) blootstelling aan lood kan leiden tot negatieve effecten op het IQ van kinderen’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Columnist Joris Brussel.© archieffoto ronald goedheer

Plagend

Een vriend die aan de andere kant van het land woont, appte me plagend of ik hier ook last van had. Of ik als geboren en getogen Velsen-Noorder al dommer geworden ben? Daar sta je dan als Hoogovenchauvinist met een bek vol tandwielen. Zijn we al die jaren voor de gek gehouden en dombo’s dat we als loyale werknemers en hun families trots zijn op onze staalfabriek? Of hebben het RIVM, de meetexperts en de milieuactivisten het allemaal mis? Zou je van blootstelling aan lood en andere nare stoffen wellicht niet alleen dom maar eigenwijs of chauvinistisch worden? Is dat het?

Het Openbaar Ministerie is onlangs op bezoek geweest bij de staalfabriek als onderdeel van de massale strafzaak tegen Tata, op basis van 1.100 aangiftes van personen en organisaties. En ook vier kleinere strafzaken zullen eind december plaatsvinden tegen Tata.

De gemeente Beverwijk gaat door afvalstoffen bevuilde speeltuinen in de omgeving schoon laten maken. En veel burgers zijn het er over eens dat de vervuilende fabriek zelf deze kosten mag betalen. Tel daar het RIVM-rapport en de kritische houding van de Provinciale Staten bovenop. De vuurspuwende metalen draak die vervuilende wolken uitbraakt, ligt van meerdere kanten onder vuur. En nu een keer echt.

Als journalist vind ik het een historisch moment. Als bezorgde over de gezondheid van mijn dierbaren en mezelf een opluchting. Als kind van het dorp waar de hoogovens in liggen en die ons voeden, heb ik een steen in mijn maag. Of zou dat het lood zijn? Het lood dat ons oliedom maakt?

Voetbal

Dom is het sowieso dat ik het op deze manier omschrijf. Want bij de voetbal en in mijn vriendengroep of op familieverjaardagen zullen mensen niet te spreken zijn over wat ik hier schrijf. Maar het zijn juist die mensen die ik niet graag kwijtraak aan gezondheidskwalen veroorzaakt door de fabriek waar ze loyaal aan zijn. En natuurlijk gaat een glijbaan boenen, een kritisch Statenlid, een geldboete of eventuele taakstraf er niet voor zorgen dat er in India een staalmagnaat slechter slaapt.

(Tekst gaat door onder de foto)

De gemeente Beverwijk gaat de speeltoestellen schoonmaken vanwege het stof van Tata.© archieffoto dennis mantz

Lees ook: Melissa (32) blij met raadsbesluit om speeltoestellen schoon te maken in Beverwijk. ’Maar stuur de rekening door naar de vervuiler: Tata Steel’

Maar mag het nu alsjeblieft de tijd zijn waarin Tata Steel het heft in eigen handen neemt en haar omgeving op haar beurt beloont met echte verduurzaming? Geen mazen in de wet, maar echte oplossingen. Zodat iemand als Dellevoet van de Dorpsraad Wijk aan Zee in de toekomst kan melden dat zijn dorp niet meer zwart maar groen oogt.

Paspoort

Joris Brussel (1987) is columnist, schrijver, (stads)dichter en communicatiestrateeg. Hij komt uit Velsen-Noord en woont in Beverwijk. Wekelijks geeft hij op deze plek zijn mening.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen