Dobbert daar een stuk belegen kaas op het Markermeer of is het iets anders?

Het vreemde object is begin december ’geïnstalleerd’ in het Markermeer.© Foto Rijkswaterstaat

Daan Keijzer
Marken

Vanaf de Zuidkade op Marken is het ronde en gele object nauwelijks met het blote oog te zien: het voorwerp dat dobbert in het Markermeer lijkt behoorlijk op een verdwaald stuk kaas. Wat is het?

Op ongeveer een kilometer vanuit de kust, ter hoogte van de Rozenwerf, is het cirkelvormige object dat sterke overeenkomsten heeft met een kaaswiel sinds vrijdagochtend te zien. Het is niet per toeval komen aandrijven op het water. Nee, Rijkswaterstaat heeft dit type golfboei geïnstalleerd. De ’kaasboei’, zoals een woordvoerder het noemt, heeft als voornaamste functie om de golfcondities op het Markermeer te meten.

„Het gaat hier om een testboei om te kijken of we de golfcondities op het Markermeer goed in kaart kunnen brengen. Met de gemeten data kunnen we simpel gezegd betrouwbaar voorspellen hoe hoog de golven zijn tijdens verschillende weersomstandigheden. Dat is uiteraard ook bruikbaar voor het project Dijkversterking Markermeerdijken.”

Testlocatie Marken

De woordvoerder beweert dat de boei los staat van de plannen van de Tweede Kamer om het waterpeil in het Markermeer en IJsselmeer te verhogen, zodat de meren kunnen fungeren als een soort regenton in perioden van droogte.

„Deze boei doet elk half uur een meting van verschillende eigenschappen van een golf, zoals hoogte, richting en de periode. De kracht waarmee golven op de kust rollen, vergt namelijk veel van het vaste land.” De kaasboei is een nieuwe innovatie en is uitgerust met een simkaart die de gemeten data direct doorstuurt naar Rijkswaterstaat. Het gaat vooralsnog om een test. Naast Marken wordt er ook een geelkleurige boei geïnstalleerd bij de golfbreker van IJmuiden. „Als de test geslaagd is, kunnen we de gemeten data gebruiken om ons golfmodel te valideren. Dat wordt gebruikt door het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN).”

Lees ook: Stijging van de zeespiegel. Hoe lang houden we nog droge voeten?

Lees ook: Water rond Marken deels verboden gebied voor pleziervaart: vaarverbod tot 2028, haven blijft toegankelijk

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.