Sinterklaas duikt in historie Berkhout: infobord onthuld over oude kaasfabriek Wilhelmina

Dick de Haas (links) en Henk Vader met Sinterklaas bij het infobord aan het Oosteinde in Berkhout.© Foto Marcel Rob

Leo Blank
Berkhout

Sinterklaas in hoogst eigen persoon onthulde vrijdagmiddag een informatiebord aan het Oosteinde aan het Oosteinde in Berkhout. Daarop staat informatie over de geschiedenis van kaasfabriek Wilhelmina, brandspuithuis en burgemeesterswoning.

Tijdens het bezoek van de Goedheiligman aan verzorgingshuis De Berkenhof kwam hem er ore dat in het dorp activiteiten gaande waren. Op het Oosteinde zag de sint dat Dick de Haas en Henk Vader van de Historische Kring Berckhout Bobel Dyck een bord plaatsten. Zwarte Piet had opgevangen dat daarop oude verhalen van Berkhout stonden. Op verzoek van de beide mannen wilde Sinterklaas het bord best onthullen.

De historische kring plaatste vorig jaar het allereerste infobordje voor café De Ridder Sint Joris. Kortgeleden verschenen er ook bordjes bij de Maalderij aan het Westeinde en bij Loos Cacao in Bobeldijk. Op die laatste locatie was tot 1962 coöperatieve zuivelfabriek De Goede Verwachting gevestigd. In de Maalderij werden tot 1956 graansoorten vermalen tot veevoer.

Wilhelmina

Aan het Oosteinde 124 stond tot 1943 kaasfabriek Wilhelmina waar vanaf 1901 2,3 miljoen kazen werden geproduceerd. Daarna zat in het gebouw de chemische De Oude Wal, in de volksmond bekend als ’de pillenfabriek’. Die brandde in 1954 af.

Jan de Best, een vooraanstaande boer uit Bobeldijk, liet naast de kaasfabriek een deftig wit huis bouwen. Hij werd in 1919 benoemd tot burgemeester. In 1942 werd een NSB-gezinde burgemeester aangesteld. In het huis woont nu Joost Vertelman.

In de garage bij dit huis was vroeger het brandspuithuis gevestigd. Het pand werd verwarmd met stoom uit de kaasfabriek en deed dienst tot 1961.

Alle informatiebordjes zijn voorzien van een QR-code. Wie die scant ziet teksten en foto’s uit een historisch boekje dat Berkhouter Dick Funcke ooit maakte voor scholieren. In de komende jaren wordt de geschiedenis van meer bijzondere panden belicht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen