’Nog geen tien procent van de mensen meldt discriminatie’. Dat moet anders, vindt Bureau Discriminatiezaken en begint postercampagne

Campagneposter van Bureau Discriminatiezaken

Debbie de Vries
Zaandam

Nog geen tien procent van de mensen die te maken krijgt met discriminatie meldt dit bij bijvoorbeeld de politie of een antidiscriminatievoorziening. Om de meldingsbereidheid te vergroten begint het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland in december een postercampagne.

De Bureaus Discriminatiezaken van de eenheid Noord-Holland lanceerden in 2022 de online campagne #Wijstaannaastje. Het doel was om zowel naamsbekendheid van de antidiscriminatievoorzieningen als de meldingsbereidheid van ongelijke behandeling te vergroten. Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland voegt aan de online uitingen een campagne toe met posters in de hele regio Zaanstreek-Waterland.

In de laatste weken van dit jaar hangen in 150 openbare gebouwen in de regio posters. De eerste week van 2023 zijn de bushokjes in zeven gemeenten in de regio een week lang gevuld met 172 grote posters. De ruim driehonderd posters bevatten een QR-code die naar de website www.wijstaannaastje.nl leidt. Daar kunnen mensen ervaringen lezen van medewerkers en kan discriminatie worden gemeld.

Ondertussen loopt ook de online campagne door. Iedere week komt er op de digitale kanalen van de Bureaus Discriminatiezaken Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek/Waterland een foto of quote met de hashtag #wijstaannaastje.

Ruim een op de tien inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder zei in 2021 zich in de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd gevoeld te hebben. Dat zijn omgerekend ruim 1,6 miljoen mensen. ,,Discriminatie en alledaags racisme kunnen leiden tot stress, ziekte, verstoorde verhoudingen en/of geweld. Erover praten vraagt om een veilige omgeving. Een omgeving waar je wordt gezien, gehoord en begrepen. Bij het Bureau Discriminatiezaken kan iedereen kosteloos terecht voor steun en advies bij discriminatie of ongelijke behandeling’’, aldus Erik Schaap van het bureau.

,,Wij bieden een luisterend oor, geven advies en helpen graag met het uitzetten van concrete acties. Ook als mensen vragen hebben of niet zeker weten of er sprake is van discriminatie kunnen ze bij ons terecht.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.