Op het album van The Haunted Youth zijn geen zwakke broeders te vinden | Muziekrecensie

Jacco van Oostveen

Zal er soms iets in dat Vlaamse water zitten? Hoe is het anders mogelijk dat het noorden van België jaar in jaar uit behalve een grote selectie aan lekkere biertjes, zo veel goede alternatieve bandjes aflevert?

The Haunted Youth is weer zo’n pareltje uit het Vlaanderse land. De band uit Hasselt maakt dromerige pop/rock in de stijl van The War on Drugs, MGMT en Real Estate en boekt daar behalve in eigen land zelfs aan de andere kant van de oceaan successen mee. Nu Nederland nog.

Brein achter het hipsterensemble is de 27-jarige Joachim Liebens, die na een jeugd vol problemen (’I feel like shit and I want to die’) in het schrijven en maken van muziek zijn redding vond. De sterke debuutsingle ’Teen Rebel’, grijsgedraaid op Studio Brussel, betekende de doorbraak voor The Haunted Youth.

Nu is er een volwaardig album (’Dawn of the freak’), waar - misschien met uitzondering van de instrumentale opener - geen zwakke broeders op te vinden zijn. Hoogtepunten zijn het melancholische ’Shadows’, het duidelijk door The Cure geïnspireerde ’Broken’ en het ijzersterke ’Coming home’, een up tempo festivalknaller waar The War on Drugs een moord voor zou doen.

The Haunted Youth is in januari te zien op Eurosonic Noorderslag en in april in Rotterdam (Rotown) en Amsterdam (Paradiso Tolhuistuin).

Klik hier voor de Vrij Magazine Spotify Playlist

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.