1260 jonge kinderen uit Haarlem en omgeving gedupeerd in toeslagenaffaire

© ANP XTRA

Haarlem

Zeker 1260 minderjarige kinderen die in de regio Haarlem wonen, komen uit een gezin dat gedupeerd is door de toeslagaffaire.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Nog altijd is van 8685 kinderen die in een gezin woonde dat geraakt werd door de toeslagaffaire niet precies bekend wie ze zijn en waar ze wonen, daar wordt nog contact mee gezocht.

Van de 1260 kinderen wonen er 445 in Haarlem, 560 in Haarlemmermeer, 115 in Velsen, 40 in Hillegom, 35 in Bloemendaal, 35 in Heemstede en 30 in Zandvoort. Van deze kinderen zijn zeker 25 kinderen in pleegzorg beland. Hoeveel kinderen daarvan nog niet thuis wonen, dat is niet op te maken uit de cijfers.

De getroffen gezinnen ontvingen allemaal kinderopvangtoeslag. Ze werden door de Belastingdienst ten onrechte beschuldigd van fraude, waarna een heel streng terugvorderingstraject startte. Dit bracht veel van de betrokken gezinnen in de financiële problemen.

Uiteindelijk bleek de Belastingdienst een soort risicolijst te hanteren, iedereen met bijvoorbeeld een dubbele nationaliteit werd aangemerkt als mogelijke fraudeur.

Na de uitkomst van de affaire bleken veel kinderen uit de gedupeerde gezinnen uithuisgeplaatst te zijn door de kinderrechter, of er een direct verband is met de affaire is niet te zeggen. Deze kinderen wonen (tijdelijk) in pleeggezinnen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen