Loslopende honden op de zeedijk zijn binnenkort verboden. Het waterschap wil af van allerlei gaten in de dijk

Het hoogheemraadschap zegt dat honden gaten graven in de dijk. Daarom moeten zij worden aangelijnd.© Archieffoto RedMouse

Delano Weltevreden
Den Helder

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil geen loslopende honden meer op de zeedijk. Omdat zij graven, komt de veiligheid van de dijk in gevaar.

Het college is gevraagd de dijk aan te wijzen als gebied waar een aanlijnplicht geldt.

Diverse fracties zijn niet blij met deze eis van het hoogheemraadschap en willen dat het college met de eigenaar van de dijk in overleg gaat. Maar volgens wethouder Petra Bais is er weinig aan te doen: ,,De dijk is niet van ons. Het is voor honden nergens anders toegestaan. Er is geen ruimte in, ik kan het niet mooier maken.’’

De eis van het hoogheemraadschap is woensdagavond gedeeld met de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer bij de bespreking van het nieuwe hondenbeleid.

Het college wil het aantal losloopgebieden drastisch beperken. Daarvoor in de plaats moeten losloopgebieden komen die minimaal tweeduizend vierkante meter groot zijn. Er is gekeken naar de kwaliteit van de losloopgebieden, zegt ambtenaar Margriet Holthuijsen.

Behalve de zeedijk verdwijnt ook natuurgebied Mariëndal als gebied waar honden onbeperkt kunnen loslopen. Dat komt omdat er te veel conflicten zijn tussen loslopende honden en fietsers, zegt het college. Die conflicten komen ook vaak voor in de wijk Zwanenbalg (Julianadorp). Het Timorpark wordt eveneens geschrapt als losloopgebied.

Verschillende fracties zijn niet blij met de drastische beperking van het aantal losloopgebieden. Behoorlijk Bestuur voorspelt dat er gedoe van komt als gefrustreerde honden elkaar in de schaarse losloopgebieden treffen.

Er komen ruim twintig losloopgebieden in Den Helder en Julianadorp samen. Binnen een straal van 750 meter van elke woning is straks zo’n gebied te vinden. Honden zijn niet welkom op sport- en speelplekken met speeltoestellen en op het terrein van wielervereniging Dok aan de Doggersvaart. Op fietspaden moeten zij ook aangelijnd zijn, op wandelpaden hoeft dat niet.

Er komen vier omheinde speelplekken voor honden. In Schagen zijn daar goede ervaringen mee. Als het budget dat toelaat, wil wethouder de speelplekken zo inrichten dat ze uitdagend zijn voor honden. De gemeenteraad kan daar, indien nodig, extra geld voor beschikbaar stellen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.