Verenigde Naties hebben recordbedrag nodig voor humanitaire hulp

ANP Producties | Bron: ANP
Geneve

De Verenigde Naties verwachten dat volgend jaar wereldwijd 339 miljoen mensen een vorm van noodhulp nodig zullen hebben. De organisatie heeft het recordbedrag van 51,5 miljard dollar (49,3 miljard euro) nodig om die hulp te kunnen bieden.

VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths noemt het bedrag "verbluffend en deprimerend" en stelt dat de wereld in het komende jaar "het grootste humanitaire programma ooit" zal zien. Vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne, andere conflicten, klimaatveranderingen en de sluimerende coronapandemie zullen volgens de voorspellingen die de VN doen in de jaarlijkse Global Humanitarian Overview 65 miljoen meer mensen een beroep moeten doen op noodhulp dan een jaar geleden.

Dat betekent dat één op de 23 mensen op aarde hulp nodig zal hebben, in 2015 ging het nog om één op de 95 mensen. In het rapport schrijven de Verenigde Naties dat de verschillende crises in de wereld al hebben geleid tot de grootste wereldwijde voedselproblematiek in de moderne geschiedenis. 222 miljoen mensen in 53 landen zijn aan het einde van dit jaar niet zeker van voedsel, 45 miljoen van hen lopen het risico te verhongeren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.