Busritjes van EBS nu ook contactloos te betalen met pas, mobiel of creditcard, maar voorlopig zonder korting

Ook EBS stapt in op het initiatief van OVpay, een nieuwe veelzijdige betaalmethode.© Foto Erik Rietman

Daan Keijzer
Purmerend

Naast je gebruikelijke OV-chipkaart is het vanaf nu ook mogelijk om de busritten van vervoerder EBS contactloos te betalen. Met je betaalpas, creditcard of mobiele telefoon. Daarmee volgt de vervoerder in Purmerend, Waterland, Edam-Volendam en Landsmeer het voorbeeld van concurrent Transdev/Connexxion.

De manier van betalen in het openbaar vervoer staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering. Er komt namelijk een opvolger van de OV-chipkaart, de gele pas die sinds 2002 de standaard in Nederland is. De nieuwe methode draagt de naam OVpay, dat meerdere betaalvormen ondersteunt. Reizigers kunnen zelf bepalen hoe zij willen betalen waardoor reizen in het openbaar vervoer ’steeds slimmer, steeds makkelijker’ wordt volgens de website van OVpay.

Met het nieuwe betalingssysteem is het mogelijk om ritten af te rekenen met een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, ING, Rabobank, Regiobank, of SNS. Ook de creditcards van Mastercard of Visa en buitenlandse passen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa zijn te gebruiken als vervoerspas. Daarnaast kun je ook afrekenen met een smartphone én de bestaande OV-chipkaart.

De nieuwe betaalvormen worden door meerdere bedrijven in het openbaar vervoer en Translink ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In de loop van 2023 wordt het ook mogelijk om bijvoorbeeld leeftijdskorting te gebruiken met een betaalpas.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.