Auto total loss en veroorzaker rijdt weg: Jan Lamers werd geramd door een auto met een vervalst kenteken en zit nu met de brokken

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Een stijve nek en een paar duizend euro schade. Purmerender Jan Lamers werd dinsdagmiddag in de binnenstad van Purmerend aangereden door een achteropkomende auto, en zag tot zijn verbijstering hoe de veroorzaker er na de botsing vandoor ging zonder zich te bekommeren om het lot van de bestuurder voor hem. „Ondertussen is mijn auto total loss.”

Het is wel vaker dringen op het Schoolplein, het straatje tussen het Tramplein en de Westerstraat. De in- en uitgang van parkeergarage Claxonate op die plek zorgt ervoor dat doorgaand verkeer wel eens moet wachten. Dat was dinsdagmiddag ook het geval, blikt Jan Lamers terug. ,,Er wilde iemand de garage in, en op hetzelfde moment wilde er ook iemand uit. De auto voor me stopte, en ik stopte ook. Voor ik er erg in had, zat de auto achter mij vol in mijn achterkant.”

De auto van Lamers schoot door de klap tegen de stilstaande auto die voor hem stond. Ondertussen maakte de veroorzaker van het ongeval zich uit de voeten, constateerde Lamers verbouwereerd. „Ik keek opzij en zag dat de auto die me had aangereden, uit de rij parkeerde en me voorbij reed. Ik dacht eerst: die zal even verderop wel een plekje zoeken zodat we de schade kunnen afhandelen. Maar die mafketel reed gewoon door.”

Gesloopt

De inzittenden van een busje dat ook stond te wachten, waren zo alert om het merk van de auto en het kenteken te noteren. Alleen is het de vraag of die informatie bruikbaar is. „De politie kwam er natuurlijk bij. Die ontdekten dat het kenteken hoort bij een auto die gesloopt is. Een Ford Focus, terwijl ik werd aangereden door een donkergekleurde Opel Astra.”

Het vermoeden bestaat dus dat de veroorzaker bewust met een fout kenteken rondreed. De eigenaar van een voertuig kan op die manier motorrijtuigenbelasting ontduiken en onder verkeersboetes uitkomen, omdat het nummerbord naar de verkeerde auto leidt.

Kapotte radiator

„Dikke kans dat hij onverzekerd was”, constateert Lamers. „En dat hij daarom is doorgereden.” Toch zal de eigenaar van de Opel vroeg of laat ook een bezoekje aan de garage moeten brengen, verwacht het slachtoffer van de doorrijder. „Hij moet aan de voorkant flink beschadigd zijn geraakt, er lekte radiatorvloeistof. Dus dat zal hersteld moeten worden.” Lamers moet ook zelf een bezoekje aan de garage brengen, en houdt zijn hart vast. „Mijn auto is total loss, maar hij rijdt nog wel. Als hij hersteld kan worden, kost dat zeker een paar duizend euro. Dat zijn bedragen die ik niet zomaar kan betalen.” Verder hield hij een stijve nek over aan de aanrijding. „Het valt mee, hoor. Maar je voelt het wel.”

De Purmerender hoopt dat een garagehouder alarm slaat als er een Opel Astra of vergelijkbaar model met een verkeerd kenteken en een beschadigde voorkant op de brug staat. De politie is nog op zoek naar camerabeelden en getuigen van de aanrijding. Iets gezien? Bel 0900-8844.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.