De crisisnoodopvang op het terrein van BSV in Bergen wordt ontmanteld. De meeste vluchtelingen gaan naar Enkhuizen

Een achtergebleven jasje bij de crisisnoodopvang in Bergen.© jjfoto/Vincent de Vries

De crisisnoodopvang wordt ontruimd.© jjfoto/Vincent de Vries

1 / 2
Henk-Jan den Ouden
Bergen

De crisisnoodopvang op het voormalig terrein van BSV wordt woensdag ontmanteld. De meeste van de ongeveer 175 vluchtelingen krijgen een nieuw onderkomen in Enkhuizen, een klein gedeelte blijft dichter in de buurt en wordt ondergebracht in Petten.

Bijna drie maanden, sinds 8 september, hebben de vluchtelingen verbleven in paviljoens op twee daarvoor gereed gemaakte voormalige voetbalvelden op het BSV-complex aan de oostkant van het dorp Bergen. Het ging voor het merendeel om gezinnen uit het Midden-Oosten.

Het verblijf verliep volgens de gemeente Bergen nagenoeg zonder incidenten. De kinderen die daar de juiste leeftijd voor hadden zijn gevangen in scholen in de buurt. Er waren volgens locoburgemeester Yvonne Roos heel veel vrijwilligers actief om de vluchtelingen te helpen.

Paviljoens

Meteen als de vluchtelingen vertrokken zijn, wordt de opvang ontmanteld, aldus Roos. De paviljoens zijn van de Veiligheidsregio, het is niet bekend of die elders worden ingezet. Maar de eisen aan de opvangfaciliteiten zijn intussen strenger geworden, zget Roos. ,,In Enkhuizen verblijven de vluchtelingen in winterpaviljoens, waar ze ook wat meer privacy hebben.’’

Op het terrein van BSV gaat woningbouw plaatsvinden. ,,De planning is, dat in maart gestart wordt met het bouwrijp maken van het terrein’’, aldus Roos.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.