Expositie van dierenportretten met karakter bij Hertenkamp Enkhuizen

Een karearea (Nieuw-Zeelandse valk).© Schilderij Ellaline Tenhage

Faralda Houthuijsen
Enkhuizen

Een nieuwsgierige schildpad, verleidelijke kasuaris, schuchtere kakapo en agressieve poema: de dieren die Ellaline Tenhage schildert en tekent, hebben karakter.

Ellaline Tenhage komt uit Obdam en emigreerde op haar twaalfde naar Nieuw-Zeeland. Ze genoot daar met haar familie van het buitenleven.

De bijzondere natuur inspireerde haar om te tekenen en te schilderen. In het begin deed ze dat vooral met potlood en aquarelverf. Dat laatste is volgens de kunstenares ’de kunst van het weglaten’. „Het werken met aquarelverf heeft voor een goede basis gezorgd”, vindt ze.

In haar drukke leven kon Tenhage niet altijd ruimte vinden om zich op het doek te uiten. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en tegenwoordig vloeien regelmatig nieuwe werken uit haar handen.

Steeds serieuzer

„Ik ben van 1957, dus de drukke jaren liggen achter mij. De laatste jaren wordt het tekenen en schilderen steeds serieuzer.” Dat doet ze inmiddels met allerlei kleurmiddelen, maar haar voorkeur gaat uit naar acrylverf.

Ook haar onderwerpen zijn divers, maar haar werk is ’voornamelijk landelijk realistisch’. Het schilderen van dieren blijft haar grootste liefde. Wat haar daarin zo boeit? „Het dier een ziel geven op het schilderij of in de tekening: dat de ogen sprankelen en het dier de kijker volgt.”

Werk van Tenhage is de komende maanden van dinsdag tot en met zondag 10-16.30 uur te bewonderen bij Hertenkamp Enkhuizen in de expositie ’Dieren in potlood en kwast’. 30 december houdt Tenhage van 13.30-16 uur open atelier bij haar expositie. Dan kan iedereen die dat wil bovendien zelf aan het werk.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen