’Stank, geluidsoverlast en verstoring van woongenot’. Bewoners recreatiepark mordicus tegen aanleg bedrijventerrein

De voorbereidingen voor bedrijventerrein De Veken IV zijn in volle gang. Op de achtergrond het recreatiepark dat bezwaar maakt tegen het industrieterrein.© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden
Opmeer

Stankoverlast, geluidhinder en verstoring van woongenot. Dat zijn de belangrijkste bezwaren die recreatieparkbewoners in Opmeer hebben tegen de aanleg van een nieuw bedrijventerrein.

Namens driehonderd bewoners is het bestuur van recreatiepark West-Friesland/Onder de Perelaer naar de Raad van State gestapt om deze argumenten kracht bij te zetten.

Lees ook: Startschot aanleg wegen voor bedrijventerrein De Veken in Opmeer. ’Het project ligt goed op schema’

De gemeente Opmeer wil in de weilanden naast het park industrieterrein De Veken IV aanleggen. Volgens wethouder Herman ter Veen staan met name lokale bedrijven ervoor in de rij en zijn er al diverse toezeggingen binnen.

Graafmachines

De voorbereidingen voor het bedrijventerrein, pal tegenover nieuwbouwwijk Heerenweide, zijn in volle gang. Graafmachines zijn druk in de weer het grasland klaar te maken voor industriële doeleinden.

Lees ook: Lees ook: Onvoldoende stroom beschikbaar voor nieuw bedrijventerrein in Opmeer. Zonnepark genoemd als alternatieve energiebron voor lokale industrie

„Maar wij vinden dat een bedrijventerrein hier absoluut niet past”, aldus een anonieme woordvoerder die onlangs de zitting bij de Raad van State bijwoonde. Wat hem opviel, is de kritische vraagstelling van de rechter jegens de gemeente Opmeer. „Wij voelen ons voor het eerst echt gehoord. De rechter informeerde namelijk heel nauwgezet wat de gemeente heeft gedaan om ons tegemoet te komen.”

Behalve het park zijn er meer bezwaarmakers die zich verzetten tegen de komst van De Veken IV. Onder hen een niet nader genoemde oliehandelaar die in brandstoffen handelt.

Herstelbesluit

Donderdagavond praat de raadsvergadering van Opmeer over De Veken. Door een ’kennelijke omissie’, staat er een herstelbesluit op de agenda. Gebleken is namelijk dat er ’abusievelijk stroken grond niet bestemd zijn tot bedrijf’. Hierdoor valt er volgens het raadsstuk minstens duizend vierkante meter industriegrond minder uit te geven. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het herstel van deze fout.

Lees ook: Illegaal wonen op vakantiepark in Opmeer fors beboet. Drie dwangsommen van elk 25.000 euro voor huisjeseigenaren

De inrichting van een nieuw bedrijventerrein houdt de gemoederen bezig onder de parkbewoners. En niet alleen daar. Onder bedrijven met verhuisplannen heerst onzekerheid over de de ontwikkelingen. De Veken IV takt met een eigen kruising aan op de A.C. De Graafweg.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.