Brede School de Paraplu dreigt te stoppen na korting subsidie Drechterland: ’We onderhandelen nog met gemeente’

Het Reigersnest, waarin onder meer scholen Het Kerspel en ’t Skitteljacht zitten, is één van de locaties waar Brede School de Paraplu activiteiten organiseert.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

Cees Beemster
Hoogkarspel

De organisatie Brede School de Paraplu in Hoogkarspel, die activiteiten voor schoolkinderen in Hoogkarspel en Wijdenes organiseert, heeft de gemeente Drechterland laten weten hiermee per 1 januari te stoppen. Er wordt tussen de partijen nog wel gesproken.

Brede School de Paraplu organiseert al jaren uiteenlopende activiteiten voor schoolkinderen die onder en na schooltijd plaatsvinden. Het gaat onder meer om lessen knutselen en striptekenen, theatervoorstellingen, workshops drone bouwen en spellenmiddagen. Hiervoor wordt samengewerkt met basisscholen Het Kerspel, ’t Skitteljacht en de Meester Spigtschool in Hoogkarspel en de Roelof van Wienesse in Wijdenes waar de activiteiten plaatsvinden. Ook bij sporthal De Sluis, waar de Brede School kantoor houdt, in gymzalen en bij verenigingen vinden de activiteiten plaats.

’Kansen bieden’

Doel van de activiteiten is volgens de website van de organisatie ’schoolgaande kinderen en hun ouders meer kansen te bieden’. Dit gebeurt met hulp van vrijwilligers en partners, zoals de genoemde scholen. Tenminste; nu nog wel. Want de leiding van Brede School de Paraplu heeft de gemeente per brief laten weten dat zij de activiteiten per 1 januari aanstaande gaat beëindigen.

Raadslid Sjon Wagenaar (PDL) bracht dit deze week tijdens de raadsvergadering ter sprake. „We hebben hier vorige week een stevige brief over gehad van Brede School de Paraplu”, aldus Wagenaar die opheldering wilde krijgen van wethouder Simone Visser-Botman (CDA). Zij gaat immers over onderwijs en jeugd- en jongerenwerk.

Visser vertelde dat Brede School de Paraplu in 2008 in Hoogkarspel is gestart en zo’n twee en een half jaar geleden werd verteld dat op hun subsidie voor het activiteitenbudget zou worden gekort omdat de gemeente moest bezuinigen. „Daar was het bestuur van de Brede School niet blij mee”, vertelde de wethouder. „Ik heb toen een gesprek met het bestuur gehad.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het Reigersnest in Hoogkarspel is één van de locaties waar Brede School de Paraplu activiteiten organiseert.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

Slechts paar scholen

Dat ging niet alleen over de centen, maar ook wat de inwoners van Drechterland daarvoor terug krijgen. Visser: „Het aanbod van de Brede School is een verlenging van de school. Dit aanbod van activiteiten is echter maar beperkt tot een paar scholen in onze gemeente. Daarom wilden wij dat dit een aanvulling zou zijn voor alle scholen. Wij vinden dat alle kinderen in Drechterland naschoolse activiteiten moeten krijgen. Niet alleen in Hoogkarspel en Wijdenes. Wij willen activiteiten in alle dorpen en niet onder schooltijd. Daarop zei het bestuur van de Brede School dat er dan geen plek meer voor hen was.”

Wagenaar betreurt de gang van zaken. „Jammer dat dit gestopt wordt. Maar hier is het laatste woord nog niet over gezegd”, verklaarde hij in de raadsvergadering. Visser verzekerde dat het budget voor dit soort activiteiten blijft bestaan. En ook de hierbij betrokken coördinator van de instantie Mee & De Wering blijft in de gemeente werkzaam.

Onder welke vlag van de activiteiten vanaf 1 januari doorgaan is nu volstrekt onduidelijk. „Op dit moment kan ik hierover nog weinig zeggen”, laat coördinator Rianne Appel van Brede School de Paraplu weten. „We onderhandelen nog met de gemeente.” De stekker is er volgens haar nog niet definitief uitgetrokken.

Spoedoverleg

Appel voerde woensdagmorgen spoedoverleg met vertegenwoordigers van de gemeente en de partners waaronder de betrokken scholen. De uitkomst is nog ongewis.

Raadsleden Sjon Wagenaar (PDL) en Idso Brouwer (ABD) zijn hier nog lang niet klaar mee. „Wij hebben vragen”, stelt Wagenaar. „Wat is het beleid van de gemeente met betrekking tot de brede school voor heel Drechteland”, vult Brouwer aan. Wagenaar: „En hoe verhoudt zich dat tot de huidige situatie.”

Lees ook: Leerlingen regelen zelf nieuwe schommel voor schoolplein in Hoogkarspel

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen