Gezinshuis Villa Maria sluit locatie in Hoorn na onderzoek inspectie

Ilène Maria.© Foto Brian Elings

Ricky Mohabbat
Hoorn

Per 1 januari 2023 wordt een van de locaties van gezinshuis Villa Maria in Hoorn gesloten. Het bedrijf van Ilène Maria kwam onder vuur te liggen nadat Follow The Money misstanden binnen het gezinshuis blootlegde.

In een raadsbrief van wethouder Van der Ven wordt onder andere benoemd dat het gezinshuis aan de Krijterslaan sluit. Villa Maria heeft twee locaties in de gemeente Hoorn, het Keern en Krijterslaan. In de grote boerderij aan het Keern bevinden zich twee gezinshuizen onder één kap. In deze gezinshuizen wonen geen kinderen uit de gemeente Hoorn.

De meeste kinderen zijn afkomstig uit de regio Noord-Kennemerland. De gezinshuizen in de boerderij worden afgeschaald naar één huis in het pand aan het Keern. ’Omdat Villa Maria wel gevestigd is in de gemeente Hoorn hebben wij dit via het regionaal contractmanagement ook met het contractmanagement van Alkmaar afgestemd’, staat er in de raadsbrief.

Onderzoek

Het contractmanagement van Alkmaar heeft een kwaliteitsonderzoek naar Villa Maria uitgevoerd. Op basis van onderzoeken van Alkmaar en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Villa Maria stappen ondernomen, vandaar de keuze voor sluiting van een van de locaties.

Lees ook: Gezinshuis Villa Maria met locaties in Hoorn en Den Helder onder vuur: 19 klokkenluiders doen verhaal over onveilige situaties

In het rapport van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd werd onder andere vermeld dat dertien van de veertien normen waarop het inspectieonderzoek is uitgevoerd negatief werden beoordeeld. Toch heeft de inspectie geen verscherpt toezicht ingesteld. Er is genoeg vertrouwen dat Villa Maria voldoende inzet op verbeteringen. Wel zal de inspectie de verbeteringen monitoren. Over twee maanden zal er een nieuw onderzoek worden uitgevoerd om te toetsen of de verbeteringen voldoende tot stand zijn gekomen.

Lees ook: Inspectie: ’Veel verbetering nodig bij gezinshuis Villa Maria in Hoorn’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen