Wat moet er gebeuren met verwaarloosd Brugwachtershuisje? Gemeente Den Helder wacht op nieuwe ideeën

Het verwaarloosde Brugwachtershuisje aan Het Ankerpark.© Archieffoto

Hans Brandsma
Den Helder

Inwoners, ondernemers en bedrijven kunnen vanaf deze woensdag een concreet plan indienen voor het Brugwachtershuisje aan het Ankerpark in Den Helder. Een adviescommissie zal zich in januari over de ingebrachte ideeën buigen.

In die adviescommissie zijn de gemeente Den Helder, de Stichting Brugwachtershuisjes, Helderse Historische Vereniging en de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit vertegenwoordigd. Zij zullen de plannen beoordelen en het college adviseren.

Volgens wethouder Michiel Wouters verkeert het Brugwachtershuisje nog steeds in een zeer slechte staat. Via een dakrenovatie, herstel van de fundering en asbestsanering wordt het huis dat rond 1870 is gebouwd ’winterklaar’ gemaakt. Ook is de Japanse duizendknoop nog steeds niet uitgeroeid.

Vergunningsplicht

Verdere renovatie gebeurt in samenspraak met de nieuwe gebruiker en de historische vereniging, vanwege de vergunningsplicht. Het is de bedoeling dat het Brugwachtershuisje in 2023 casco wordt opgeleverd aan de nieuwe gebruiker.

Tijdens een peiling op het internet zijn er voor de invulling al verschillende suggesties gedaan, zoals een koffiehuis, een bed and breakfast of een klaslokaal waar Helderse zeekadetten nautische lessen kunnen verzorgen.

De gemeente zal via de Stichting Brugwachtershuisjes de komende maanden het huisje aan het Ankerpark onder de aandacht van de bewoners en bezoekers van Den Helder brengen. Dat gebeurt via lichtkunst op het dok van Damen Shipyard, een schilder- en fotoworkshop in samenwerking met Kunsthal 45 en gedichten.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.