Weer een waterleiding gesprongen in Blaricum. Brandweer voorkomt onderlopen woningen in Bouwvenen [update]

Rond half twee is de waterleiding afgesloten en kan in het door het lek geslagen sinkhole worden gewerkt aan herstel van de gesprongen leiding.© Studio Kastermans/Alexander Marks

Het water stroom door de straat.© Foto Caspar Huurdeman

De brandweer voorkwam dat het water woningen binnenliep.© Foto Caspar Huurdeman

Hulptroepen waren snel op de been, maar het afsluiten van het lek kostte moeite. Op de achtergrond het opborrelende water.© Foto Caspar Huurdeman

Het water borrelt omhoog.© Foto Caspar Huurdeman

© Caspar Huurdeman

1 / 6
Mirjam van Twisk
Blaricum

Een waterleiding is woensdag aan het einde van de ochtend gesprongen op de hoek van Rongen en Kogge in Blaricum. Delen van beide straten en een aangrenzend plantsoen kwamen deels blank te staan.

De brandweer nam direct na de melding van het lek maatregelen om wateroverlast voor woningen in de omgeving te voorkomen. Saillant detail daarbij is dat de post-coordinator van de Blaricumse brandweer daarvan ook zelf profitereerde, want het lek ontstond onder het voetpad pal voor zijn voortuin.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het van onder het voetpad op de kruising Rongen-Kogge opborrelende water zet al snel de omgeving blank.

Waterbedrijf PWN is vervolgens urenlang bezig geweest om de waterleiding op verschillende punten in de wijk af te sluiten, zodat er op de plek van het lek gewerkt kon worden. Dat afsluiten verliep niet zonder problemen omdat de oude afsluitkranen zich niet goed dicht lieten draaien.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het van onder het voetpad op de kruising Rongen-Kogge opborrelende water zet al snel de omgeving blank.

Pas rond half twee ’s middag stroomde er geen water meer uit het lek en kon worden begonnen met de reparatie van de gesprongen leiding. Tot dat moment pompten eerst één en later twee pompen het water uit de sinkhole in het trottoir dat was ontstaan door het vrij stromende water.

Het is nog niet duidelijk hoelang de woningen in de wijk Bouwvenen zonder water blijven.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Caspar Huurdeman

Drie weken geleden ontstond in een andere Blaricumse wijk, de Bijvanck, een soortgelijk lek. Die sloeg een nog veel groter gat in de wegdek, waarin een geparkeerde auto deels wegzonk. Beide wijken zijn dik veertig jaar oud. De gemeente is bezig met de voorbereiding van een grootschalige renovatie van riolering, leidingennetwerk en bestrating in zowel de Bijvanck als in de Bouwvenen. De uitvoering van die plannen komt geen dag te vroeg.

Lees ook: Blaricumse straat onder water door gesprongen hoofdleiding, auto verdwijnt in sinkhole

Lees ook: Buurt Blaricum schrikt van watergeweld.

Lees ook: Schade door bizar watergeweld Blaricum eind deze week hersteld.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen