Met ’n uurtje stoelyoga kun je de dag weer aan

Lette Pedersen(r.) en haar leerlingen in het zityoga.© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

Weer je veters kunnen strikken of iets vanaf de vloer oprapen. Met de ’Zit je fit!’ stoelyogalessen van yogadocent Jette Pedersen lukt het allemaal weer.

’Adem in’, klinkt het maandagmorgen aan de Fidelishof 55. ’En nu allemaal mee omhoog. Lichaam zijwaarts brengen en weer terug.’

Het bijzondere aan deze vorm van yoga is dat je alle oefeningen vanuit een zittende positie doet. Er wordt aandacht besteed aan de houding, aan de ademhaling en de coördinatie.

Yoga docent Jette vertelt dat ze al acht jaar yogales geeft en dat het liefst doet aan doelgroepen die niet zo vaak de aandacht van andere yogastudios krijgen.

De sportieve senioren zijn in elk geval goed te spreken over deze vorm van bewegen: ,,Je gebruikt al je spieren”, zegt deelnemer Puck. ,,Alles is losser als je weer naar huis gaat. Ik voel me warmer en beter. Daar kan geen massage tegenop.”

Ook Leny, die samen met haar zus Yvonne meedoet, heeft er baat bij, zegt ze. ,,Ik had last van benauwdheid, en zocht iets om daar vanaf te komen. Dat werd dus stoelyoga. Ik kan het iedereen aanraden, want sinds ik dit doe heb ik het nooit meer benauwd. Daar ben ik heel blij mee.”

Ondertussen is het tijd voor een nieuwe oefening: docent Jette doet de zonnegroet voor. Synchroon gaan even later acht paar armen zijwaarts door de lucht.

Wat opvalt, is dat het merendeel van de groep uit dames bestaat. De 82-jarige Han is de enige man in het gezelschap. ,,Hij is de enige haan in het kippenhok”, lacht Puck.

Han vertelt dat hij vroeger regelmatig paardreed, maar sinds dat hij dat niet meer deed, hij wel graag een beetje wilde blijven bewegen. ,,Ik kreeg last van mijn schouder, heup en knie. Daar moest ik wat mee. Hier kun je op een veilige manier aan je spieren werken, dat vond ik wel wat.”

De les is een keer per week, maar werkt gewoon door in het dagelijks leven, aldus Jette. Puck weet daar over mee te praten: ,,Als ik een beetje voorover op mijn fiets zit, is er altijd ’n stemmetje in mijn hoofd dat zegt: ’Rechtop zitten, Puck.’ Dat vind ik wel grappig.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen