Hovenier inspireert tijdens brainstormsessie. Studenten bedenken inklapbare kruiwagen

Remko Schaap, Dion Bruin, Erik Ligthart, Busra Açikgöz en Erwin Komen bij de door hun bedachte inklapbare kruiwagen.© Foto aangeleverd

Judit de Redelijkheid
Alkmaar

De hovenier die tijdens hun brainstormsessie toevallig langs kwam rijden, meldt zich straks misschien wel als klant. Het was immers zijn ’ongemak’ die vijf studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar inspireerde tot het bedenken van een nieuw, innovatief product. Deze week gaat hij in de verkoop: de inklapbare kruiwagen.

Dion Bruin (Koedijk), Erwin Komen (Grootebroek), Remko Schaap (De Goorn), Erik Ligthart (Nibbixwoud) en Busra Acikgoz (Amsterdam) werden voor hun minor ’innoveren en ondernemen’ uitgedaagd om iets te bedenken wat nog niet bestaat.

Koppen bij elkaar

Op de school in Alkmaar - waar Dion, Remko en Erik technische bedrijfskunde studeren, Erwin voor de richting civiele techniek heeft gekozen en Busra bouwmanagement en vastgoed doet - staken ze de koppen bij elkaar. ,,We zagen een hovenierbusje langsrijden met een aanhanger erachter waar alleen een kruiwagen op stond”, vertelt eerstgenoemde. ,,We zijn gaan vragen waarom dat was en toen hoorden we dat-ie niet meer in de bus paste. Zo zijn we op het idee gekomen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Met een kliksysteem is de kruiwagen in te klappen tot een compact formaat.© Foto aangeleverd

Marktonderzoek leerde het vijftal dat veel mensen geen kruiwagen hebben omdat deze teveel ruimte in beslag neemt en vaak in de weg staat als deze niet wordt gebruikt. ,,Vaak heeft iemand wel een redelijke tuin, maar een klein schuurtje. Dan wordt er geen kruiwagen gekocht. Ze huren er één of lenen hem bij de buren. We kwamen erachter dat er best interesse zou zijn voor een inklapbare kruiwagen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Erwin Komen, Dion Bruin, Erik Ligthart, Remko Schaap, Busra Acikgoz (vlnr).© Foto aangeleverd

Kliksysteem

,,Samen met technische specialisten zijn we toen gaan onderzoeken hoe we hem zo klein mogelijk konden maken, zonder verlies van functionaliteit en draagkracht”, vervolgt Dion. ,,Uiteindelijk hebben we voor een kliksysteem gekozen. Doordat je hem in kunt klappen bespaart hij veel ruimte en is hij compact op te bergen. En hij is makkelijk mee te nemen, zelfs in de kleinste auto. Naar de moestuin bijvoorbeeld.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Uitgeklapt is het nieuwe product als een gewone kruiwagen te gebruiken.© Foto aangeleverd

Onder de naam KlusCompact zijn de studenten, die begeleid zijn door ondernemer Peter de Boer en BDO-accountant Joris van Leeuwen, een bedrijf/startup gestart. Op de website die deze week online gaat zal de KlapKrui, zoals ze hun product genoemd hebben, voor 109,95 verkrijgbaar zijn. ,,Het doel is om voor 31 januari veertig stuks te verkopen. We hebben er zeker vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen