Te duur, te oud, geen toekomst: dagen van Zwembad De Zeehoek in Wervershoof zijn geteld

Zwembad De Zeehoek: vanwege oplopende kosten moet het bad dicht.© Foto Jaap van der Pijll

Martin Menger
Wervershoof

De kogel is door de kerk: zwembad De Zeehoek in Wervershoof gaat dicht. Er is geen geld meer om nog langer door te gaan. De gemeente wil woningbouw op deze plek.

Na overleg is duidelijk geworden dat de kas leeg is, en dat er te weinig armslag is om het overdekte zwembad op een ’structureel veilige manier’ open te houden. Onduidelijk is nog wanneer het zwembad definitief de deuren gaat sluiten.

,,Dit is geen leuk besluit om te nemen, vanwege de gevolgen voor het personeel en de mensen die met veel plezier gebruik maken van het zwembad”, reageert wethouder Gerben Gringhuis. In november meende de gemeenteraad het bestaan van De Zeehoek nog een paar jaar te kunnen rekken door extra subsidie.

Geen toekomst

Anders gezegd: er is met de huidige opzet geen toekomst meer voor het overdekte zwembad. ,,Dan rest ons niets anders dan te werken aan een nette beëindiging van de exploitatie van het bad”, stelt voorzitter Jos Oostenbrink van De Zeehoek. Het personeel van het bad is al ingelicht over de toekomstplannen.

Lees ook: Te duur, te oud, geen toekomst: dagen van Zwembad De Zeehoek in Wervershoof zijn geteld

(Tekst gaat door onder de foto)

Wethouder Gringhuis: ’geen leuke boodschap’.

Er moet een actieplan komen voor de kinderen die nu nog zwemles krijgen, en een afvloeiingsregeling voor het personeel. De gemeente werkt intussen aan een projectteam, dat samen met de stichting gaat werken aan de voorbereiding van de sluiting. Op dit moment is de grond onder het complex uitgegeven in erfpacht. Eerder heeft de gemeenteraad van Medemblik al 100.000 euro uitgetrokken voor steun aan het bad, in afwachting van een besluit over de toekomst.

Lees ook: Zwembaddiscussie kost De Zeehoek in Wervershoof in ieder geval 1 ton extra

Nette afronding

Dat geld - bedoeld om De Zeehoek in stand te houden - blijft volgens het college gewoon staan. Zij het nu om tot een nette afronding van het bad te kunnen komen.

Uit andere tijden: schets voor nieuwbouw van het zwembad.© Aangeleverde illustratie

Het is een nieuw hoofdstuk in een slepende discussie in Wervershoof. Lang waren het vorige stichtingsbestuur en gemeenteraad het oneens over de beste aanpak: renovatie, sloop of nieuwbouw op een andere plek?

Lees ook: Nieuwe fractie Morgen! brengt eigen alternatief voor zwembad De Zeehoek in Wervershoof: Snel nieuwbouw en dan sociale woningbouw

Doelgroepen

Er ontstonden ook plannen om aan de westrand van het dorp een plek te maken voor een nieuw, groter doelgroepenbad. Een andere optie was de Zeehoek te slopen en op dezelfde plek een nieuw recreatiebad neer te zetten. Er werd ook nog gestudeerd op het renoveren van het huidige bad.

Nu is dus het besluit genomen. Aanleiding is het bericht van de stichting dat de kas snel leegraakt. Wethouder Gringhuis: ,,Daarom brengen we dit nu al naar buiten.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Uit de jaren zestig: het openluchtbad De Zeehoek.© Foto Oud Wervershoof

Voor het zwembadbestuur kwam de conclusie dat het zwembad moet sluiten veel sneller dan verwacht, aldus een persbericht van Medemblik. Het bestuur had het plan om het zwembad nog tien jaar open te houden. Pijnpunt zit hem dus in het geld: de stichting De Zeehoek klopte bij de gemeente aan voor extra middelen om het bad open te houden. Dat geld heeft Medemblik niet.

Verwarming

Een andere bedreiging is dat de kosten voor het verwarmen van bad en het zwemwater alleen maar zullen oplopen, zo is de verwachting. Het zwembad ligt, inclusief een speelweide, ingeklemd binnen de dorpsbebouwing. Om die reden heeft de gemeente deze plek ook op het oog voor huizenbouw. Volgens eerste schetsplannen van ontwikkelaars is op de plek tussen Zeeweg en Handelsweg voldoende plek voor ongeveer 120 nieuwe huizen.

Lees ook: Een nieuw zwembad én 81 woningen. West-Friese bedrijven toveren toch weer een plan voor De Zeehoek in Wervershoof uit de hoge hoed. De kosten: 7,6 miljoen. ’Dorpsraad en bestuur zijn al akkoord’

Buiten en binnen

Zwembad De Zeehoek ontstond in de jaren zestig eerst als een buitenbad, onderdeel van recreatiegebied De Zeehoek. Pas later werd besloten tot de bouw van een overdekt zwembad. Het bad wordt gebruikt voor verschillende doelgroepen, zoals kinderen die zwemles krijgen, voor aquafit of voor groepen ouderen. Daarnaast is er ook vrij zwemmen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen