Rob Scholte waarschuwt: geef geveilde kunstwerken niet mee aan kopers

In het voormalige postkantoor was vroeger het Rob Scholte Museum gevestigd.© archieffoto Peter van Aalst

Delano Weltevreden
Den Helder

Kunstenaar Rob Scholte blijft proberen invloed uit te oefenen op de veiling van zijn kunstcollectie.

In een open brief aan burgemeester en wethouders, veilingbedrijf BVA, de stadsadvocaat en de gemeentelijke deurwaarder waarschuwt hij hen dat zijn geveilde kunstwerken niet aan de kopers moeten worden meegegeven. Of onder uitdrukkelijk voorbehoud.

Scholte zegt dat het Amsterdamse hof op 20 december uitspraak doet over de vraag of hij een huurcontract had voor het wonen in het voormalige postkantoor waarin het Rob Scholte Museum was gevestigd. Dat klopt niet, zegt een woordvoerder van het hof. ,,Afgelopen maart is al in een tussenarrest beslist dat Scholte zonder recht of titel in het pand zat, dat de gemeente mocht ontruimen en dat de kosten van ontruiming en opslag voor Scholte zijn.’’ Het hof moet alleen nog uitspraak doen over onder andere de hoogte van de ontruimingskosten en enkele andere zaken, zegt zij.

Eigener beweging

De gemeente heeft het museum in het voorjaar van 2018 ontruimd. Dat mocht van de rechter als Scholte niet eigener beweging zou vertrekken. Bij de ontruiming is de kunstcollectie in beslag genomen en elders opgeslagen. De ontruimingskosten en de opslagkosten wil de gemeente terug.

Bij de ontruiming wilde de gemeente een kleine 20.000 euro van de kunstenaar vangen, vanwege onbetaalde energierekeningen. De schuld is inmiddels opgelopen tot boven de 1 miljoen euro. Door de kunstcollectie te veilen, hoopt de gemeente een deel van dat geld terug te krijgen. Een door de gemeente ingehuurde taxateur verwacht dat de ongeveer achtduizend kunstwerken zo’n 350.000 euro zullen opleveren. De opbrengst moet de gemeente delen met Friedberg & Mahn Advocaten. Het Amsterdamse advocatenkantoor heeft nog zo’n vier ton tegoed van Scholte. De veiling duurt tot maart volgend jaar.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.