Duizenden euro’s premieverschil tussen uitvaartverzekeringen

© Foto Getty Images

Uit onafhankelijk onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net onder de grootste uitvaartverzekeraars blijkt dat de premieverschillen tussen uitvaartverzekeringen kunnen nog nooit zo groot waren. De site constateerde dit jaar verschillen tot maar liefst 2.578 euro per persoon.

Uitvaartverzekeringwijzer.net vergelijkt jaarlijks de premies van de drie grote uitvaartverzekeraars DELA, Ardanta en Monuta met elkaar en ontdekte dat de premieverschillen alleen maar groter zijn geworden. Waar in 2017 de verschillen nog opliepen tot bijna 1.600 euro en in 2019 tot ruim 1.700 euro, werden er dit jaar verschillen geconstateerd van ruim 2.500 euro. Femke Koning, mede eigenaar van Uitvaartverzekeringwijzer.net, vindt het onbegrijpelijk dat de premieverschillen zo groot zijn, terwijl de dekking in veel gevallen exact hetzelfde is.

Een 35 jarige vrouw

Voor een uitvaartverzekering, ook wel begrafenisverzekering genoemd, met een verzekerd bedrag van 7.000 euro, is een 35-jarige het goedkoopst uit bij verzekeraar Monuta met een totaal premie van 4.700 euro over de gehele looptijd. Sluit dezelfde persoon deze verzekering af bij verzekeraar Ardanta dan is hij 7.278 euro kwijt. Een verschil van maar liefst 2.578 euro.

Een student van 23 jaar

Ook een student kan bijna 2.000 euro besparen door te vergelijken en te kiezen voor de goedkopere polis. Bij verzekeraar Monuta betaalt de student in totaal bijna 3.500 euro premie, terwijl hij bij DELA maar liefst 4.700 euro premie betaalt en bij Ardanta zelfs 5.400 euro.

Gezin met twee kinderen kan het meest besparen

Uit het onderzoek blijkt dat een gezin helemaal veel geld kan besparen. Niet alleen is het premieverschil groot, ook zijn kinderen bij de ene verzekeraar gratis gedekt en bij de ander niet. Zo betaalt een jong gezin met twee ouders van 35 jaar en twee kinderen van twee en vier jaar, bij de ene verzekeraar 9.924 euro premie en bij de andere verzekeraar 14.568 euro. Een verschil van bijna 5.000 euro, terwijl het verzekerde bedrag bij beiden 7.000 euro is.

(in het onderzoek is geen rekening gehouden met eventuele indexatie, polis- en distributiekosten. Voor wie niet kiest voor een Monuta uitvaartverzorger, wordt 2.200 euro van het verzekerd bedrag ingehouden)

Kortere looptijd van de premie loont

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat het kiezen voor een korte looptijd loont. Uit de berekeningen blijkt dat als consumenten kiezen voor een korte looptijd, ze in totaal minder betalen voor de verzekering dan bij een lange looptijd. „Kijken we bijvoorbeeld naar verzekeraar DELA, dan zien we dat een 35 jarige vrouw in totaal meer dan 1.000 euro bespaart, als zij kiest voor een kortere looptijd. En dat voor hetzelfde verzekerde bedrag van 7.000 euro. Bij Ardanta is dit zelfs bijna 1.300 euro”, aldus Femke Koning, mede eigenaar van Uitvaartverzekeringwijzer.net. Het vergelijken van uitvaartverzekeringen kan dus zeker de moeite waard zijn.

Uitvaartverzekering niet altijd nodig

Een uitvaartverzekering biedt consumenten de zekerheid dat er een uitvaart betaalt kan worden en dat nabestaanden deze kosten niet hoeven te betalen. Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Koning zegt dat het niet altijd nodig is om een uitvaartverzekering af te sluiten. „Wie genoeg geld heeft gespaard kan de uitvaart zelf betalen.” Een gemiddelde uitvaart kost ongeveer 7.000 euro. Voor mensen die voldoende spaargeld hebben, is een uitvaartverzekering niet perse nodig.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.