In Alkmaar geen klimaatcrisis. Gemeenteraad wil hem niet officieel uitroepen

Kivilçim Pinar van de Partij voor de Dieren ving bot.© jjfoto.nl / Jan Jong

Dominic Schijven
Alkmaar

In Alkmaar geen klimaatcrisis. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

Kivilçim Pinar van de Partij voor de Dieren wilde, samen met de PvdA en GroenLinks, dat de gemeente Alkmaar ook in de eigen gemeente de klimaatcrisis zou uitroepen. Volgens Pinar is het een crisis die alle crises overstijgt, maar het ontbreekt aan politieke wil om echt iets te doen.

Met het officieel maken van de klimaatcrisis hoopte hij urgentie te benadrukken en dat met die urgentie er prioriteit wordt gegeven aan onder meer duurzaamheidsplannen in de gemeente.

De meerderheid van de politiek niet overtuigd. Jelle Wittebrood van Forum voor Democratie erkent de klimaatproblemen niet. Andere tegenstemmers, waaronder OPA, BAS, CDA en VVD vinden het vooral een overbodig gebaar. Wat voegt het toe om in Alkmaar nog eens uit te spreken, vragen ze zich af. Rob Haverlag van BAS roept om concrete plannen in plaats van het officieel maken van een crisis.

Wethouder Nicole Mulder van GroenLinks had de crisis best formeel willen uitroepen. Het had urgentie gegeven, dan zouden de duurzaamheidsplannen bovenop de stapel komen te liggen.

Op de vraag of dan andere zaken lager op de stapel kwamen te liggen, reageerde ze ontkennend. Het zit hem in de accenten, stelt ze.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.