Man die zegt gevaarlijke stoffen bij zich te hebben op Schiphol aangehouden, gedeelte Schiphol Plaza enige tijd afgezet

De verdachte wordt afgevoerd door de marechaussee.© Michel van Bergen

© Michel van Bergen

© Michel van Bergen

1 / 7
Internetredactie
Schiphol

De man die op Schiphol zei gevaarlijke stoffen te hebben, is een 55-jarige man. Hij is aangehouden voor bedreiging. Dat heeft de marechaussee dinsdag bekendgemaakt. Het onderzoek in de zaak is nog in volle gang. Een deel van Schiphol Plaza, de centrale hal van de luchthaven, werd wegens het incident enkele uren afgezet.

Hulpdiensten rukten groots uit na de melding. Naast de marechaussee waren brandweer, ambulance en politie aanwezig. In de hal werd het gebied rond het bureau van de marechaussee afgeschermd, liepen brandweerlieden met maskers rond en hing een lint met de tekst ’gevarenzone, verboden toegang’.

Een gespecialiseerd team kwam naar de luchthaven om de man en de spullen die hij bij zich heeft te onderzoeken.

De man meldde zich eerder dinsdag bij de marechaussee. Hij is vervolgens naar een zogeheten ontsmettingsstraat gebracht. Het RIVM onderzoekt nog of om welke stof het zou gaan en of het gevaarlijk spul betreft. Op beelden is te zien dat hulpdiensten aanwezig zijn, zoals de brandweer. Ook lopen mannen in speciale pakken rond. Zij liepen ook mee met de marechaussee die de man aanhield en wegvoerde.

De marechaussee kan nog geen uitsluitsel geven wat er precies gebeurd is. Een deel van de centrale hal van Schiphol, het zogeheten Plaza-gedeelte met horeca zoals de Burger King en Starbucks, werd afgezet. Ook is een speciaal team van Defensie aanwezig voor onderzoek.

De afsluiting had geen gevolgen voor het vliegverkeer op Schiphol en voor reizigers. „Zij kunnen eenvoudig op andere manieren de aankomst- en vertrekhallen bereiken”, aldus de marechaussee.

Het treinverkeer van en naar Schiphol was gedurende enkele uren gestremd. Rond 14.00 uur gingen de eerste treinen weer rijden. Door inzet van hulpdiensten waren er minder perronsporen beschikbaar. Hierdoor sloegen sommige treinen hun stop op Schiphol Airport over, meldde de NS.

© Michel van Bergen

© Michel van Bergen

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen