De VAR neemt, maar de VAR gééft soms ook. Zoals bij het lobje voor de lol van Vincent Aboubakar | column

© AP

Jeroen Haarsma

Het blijft een pijnlijk beeld. Voetballer maakt doelpunt, voetballer gaat volledig uit z’n dak, voetballer ziet op een scherm dat hij een kwart millimeter buitenspel stond, voetballer druipt af.

Het is een van de inmiddels welbekende neveneffecten van de VAR, het meedogenloze en alziende elektronische oog dat oordeelt over juichen of ’jammer joh’.

Voetballers weten inmiddels dat ze soms moeten juichen onder voorbehoud, want er kan zomaar nog een streep gaan door een treffer. Maandag tijdens Kameroen tegen Servië speelde de VAR weer eens een hoofdrol. Maar nu gebeurde er iets wat je minder vaak ziet: een positieve verrassing.

Vincent Aboubakar, aanvaller van Kameroen, sprintte de diepte in. Na zijn aanname keek hij eens om zich heen. In geen velden of wegen een verdediger van Servië; die stonden méters achter hem. Dan weet je het wel, als aanvaller: te vroeg vertrokken, buitenspel. Voor de vorm mocht Aboubakar doorlopen, want de assistent-scheidsrechters hebben de opdracht niet te snel te vlaggen. ’Maar hij staat vanzelfsprekend wel buitenspel’, sprak NOS-commentator Philip Kooke.

Nonchalant

Oog in oog met de Servische doelman rondde hij af zoals je dat doet wanneer je wéét dat het doelpunt niet gaat tellen: lekker nonchalant. Voor de gein lobde Aboubakar het balletje achteloos in het doel - had hij nooit gedaan wanneer hij dacht dat het voor het ’echie’ was. Daarna wendde hij zijn blik tot de zijlijn. En inderdaad: vlag omhoog, buitenspel.

(Tekst gaat door onder de foto)

© EPA

De VAR trok plichtsgetrouw nog wat lijntjes, Aboubakar geloofde er allang niet meer in. Maar toen: een Servisch voetje stapte te laat naar voren, zo bleek, waarmee hij buitenspel ophief. De verbazing was van de Kameroense gezichten af te schrapen. Ze kregen een doelpunt ’cadeau’ van de VAR, die dus niet alleen neemt, maar ook gééft. De Afrikanen kwamen terug tot 2-3, waarna ze zich ook nog terug knokten naar 3-3.

Het sterker geachte Servië bleef beteuterd achter.

Jammer joh.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen