Blaricumse redders helemaal in het nieuw. Boot, behuizing en steiger worden allemaal vervangen

De steiger en de botenhelling van de KNRM-post in Blaricum worden vervangen.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Mirjam van Twisk
Blaricum

De redders van het KNRM-station Blaricum worden volgend jaar helemaal in het nieuw gestoken. Een nieuwe reddingsboot, nieuwe behuizing en een nieuwe steiger en botenhelling komen eraan.

Bij scheepswerf Habbeké in Hoorn wordt sinds dit najaar gebouwd aan de nieuwe reddingsboot voor de Blaricumse post. Opdrachtgever daarvoor is de KNRM. Diezelfde organisatie gaat ook het botenhuis en het bemanningsverblijf van de Blaricumse redders aan het Stichtse Strandje vervangen.

Onveilig en te klein

De komst van een nieuwe boot, ergens volgend voorjaar, maakt het ook noodzakelijk om de botenhelling en de aanlegsteiger bij de post te vervangen. Steiger en hellingbaan, die dateren uit het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw, verkeren in slechte staat en zijn onveilig. Bovendien kan de nieuwe, zwaardere, reddingsboot er niet aanleggen.

Toen de KNRM in 2012 de Blaricumse reddingbrigade overnam, hebben de gemeente en de reddingsorganisatie afgesproken dat Blaricum verantwoordelijk zou blijven voor het beheer, het onderhoud en de vervanging van de helling en de steiger. Als gevolg daarvan draait Blaricum nu op voor de kosten van de steiger en hellingbaan.

Niet moeilijk

De gemeenteraad doet daar niet moeilijk over. Zonder er een woord aan vuil maken stemde die in met het beschikbaar stellen van een krediet van zo’n 117.000 euro voor het werk. Nu het geld er is gaat de klus naar verwachting begin volgend jaar van start. Als de werkzaamheden zijn afgerond worden de steiger en de botenhelling overgedragen aan de KNRM. Die krijgt daarmee de hele post in bezit en wordt vanaf dat moment ook verantwoordelijk voor de nu nog gemeentelijke bezittingen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen